Witold Kepinski - 12 april 2016

ilionx ontwikkelt informatiesysteem voor wegenbouwbedrijven

ilionx ontwikkelt informatiesysteem voor wegenbouwbedrijven image

Acht grote wegenbouwbedrijven in Nederland hebben samen ICT-dienstverlener ilionx geselecteerd voor het ontwikkelen van een geautomatiseerd informatiesysteem. ilionx maakt voor Heijmans, Boskalis, Dura en Vermeer, BAM, Van Gelder, Strukton Civiel, KWS en Ballast Nedam een systeem waarmee elk bedrijf zelfstandig of, in samenwerking met anderen, het realisatieproces van een asfalttracé kan aansturen.

Het informatiesysteem biedt toegang tot informatie over het asfaltverhardingsproces; van materiaal en bouwstof tot asfaltmengsels. Verder helpt het systeem onder andere bij de traceerbaarheid en herleidbaarheid van met grondstoffen gerealiseerde wegvakken en het ondersteunt de bedrijfscontroles, zodat de bouwbedrijven kunnen aantonen dat zij voldoen aan de gedefinieerde kwaliteitsnormen.

Het systeem is een cloud-oplossing. Processen kunnen dankzij de opzet van het systeem worden uitgebreid en er zijn configuratiemogelijkheden voor elk afzonderlijk bouwbedrijf. ilionx voert het project uit volgens de Agile Scrum methodiek. Hierdoor kan er gedurende de realisatie waar nodig worden bijgestuurd. Na realisatie zal ilionx ook voor het onderhoud en beheer van het systeem zorgdragen.

Edwin van Osch namens het PIM-collectief, de samenwerkende bouwbedrijven: “Real-time informatie is voor ons essentieel om fouten te voorkomen en inzicht te hebben in het gehele asfaltverhardingsproces met alle uiteenlopende taken. Het systeem verzorgt informatie op projectniveau en op bedrijfsniveau. Het biedt daarnaast de mogelijkheid samen te werken met de andere bouwbedrijven in gezamenlijke combinatie-werken. ilionx heeft de expertise en ervaring om dergelijk systeem te ontwikkelen die dit voor ons mogelijk maakt.”

Antoine Teunissen, Business Unit Manager bij ilionx: “Er zijn veel grote partijen betrokken bij dit project. Wij zijn erg trots dat zij samen voor ilionx hebben gekozen voor het ontwikkelen van dit systeem. Onze manier van samenwerken - gebaseerd op vertrouwen, openheid en gelijkwaardigheid - is fundamenteel voor een succesvol partnership. Deze basis is al gelegd tijdens de voorbereidingsfase en dit zetten we voort nu het project officieel start. Dit zal resulteren in een systeem dat alle partijen optimaal ondersteunt bij het behalen van de gezamenlijke doelstellingen.”

Fotot: Pieter van der Bijl, lid van de Raad van Bestuur van de Combinatie PIM en Wiebe de Boer van ilionx bij de ondertekening van de overeenkomst

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!