Nederland wil Big Data inzetten om btw-fraude te bestrijden
25-04-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nederland wil Big Data inzetten om btw-fraude te bestrijden

Nederland wil grootschalige btw-fraude in de Europese Unie aanpakken met behulp van Big Data. Het voorstel voor een dergelijke aanpak krijgt ‘brede steun’ vanuit andere EU-landen.

Dit heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gezegd na afloop van een overleg met Europese ministers van Financiën in Amsterdam, meldt het FD. De voorgestelde aanpak is gericht op carrouselfraude, waarbij bedrijven misbruik maken van de btw-regeling voor grensoverschrijdende handel. Bij deze vorm van fraude importeren bedrijven goederen tegen een nulheffing, brengen btw in rekening bij de verkoop van deze goederen en vragen deze btw vervolgens terug bij de belastingdienst. Jaarlijks zou er voor zo’n 50 miljard euro worden gefraudeerd via carrouselfraude.

Big Data systeem
Wiebes heeft in Amsterdam een plan gepresenteerd om met behulp van een Big Data systeem deze vorm van fraude aan te pakken. EU-lidstaten delen hierbij informatie over internationale transacties, die vervolgens wordt verzameld en geanalyseerd om fraude sneller op te sporen. Fraudegevallen moeten hierdoor binnen enkele dagen aan het licht komen.

Tien lidstaten hebben zich inmiddels bij het voorstel aangesloten. Om de ook andere landen te overtuigen voert de Europese Commissie een haalbaarheidsonderzoek uit naar zowel technische als juridische aspecten.

Terug naar nieuws overzicht