Redactie - 30 april 2016

'FBI gaat iPhone-hack ook op andere toestellen toepassen'

De FBI blijkt minder dan een miljoen dollar te hebben betaald om de iPhone van de schutter bij San Bernardino te kraken. Dit is fors minder dan gedacht. Ook blijtk de FBI de hackmethode vaker te mogen inzetten.

Dat schrijft Reuters op basis van bronnen dichtbij de zaak. FBI-topman James Comey zei eerst dat de FBI meer betaalde voor de hack dan hij de rest van zijn termijn zou verdienen. Die duurt nog zeven jaar en vier maanden, wat hem 1,3 miljoen dollar op zal leveren. Ook werd er gedacht dat de inlichtingendienst eenmalig gebruik kon maken van de hack, maar nu blijkt dat de FBI deze methode vaker toe kan passen. De schutter had een iPhone 5C waar iOS 9 op draaide, bij andere smartphones en besturingssystemen is de hack niet toepasbaar.

Geen details bekend over hack
De FBI heeft nu de kraakmethode in handen, maar weet volgens bronnen niet precies hoe hij werkt. Op de telefoon is verder nog niet veel gevonden, maar er wordt nog gezocht door de inlichtingendienst. De FBI onderzoekt of de schutters bij San Bernardino contact hadden met IS. Ook zijn ze opzoek naar informatie over een gat in de tijdlijn van de schutters. De FBI weet van 18 minuten niet wat ze uitvoerden, daar is wellicht informatie over te vinden op de iPhone van een van de schutters.

De afgelopen maanden probeerde de FBI via de rechter Apple ertoe te dwingen om de iPhone van de schutter te kraken. Apple weigerde dit, omdat volgens het techbedrijf door de hack miljoenen iPhones opengebroken zouden kunnen worden, omdat de hack ook toepasbaar is op andere toestellen. Na een periode van veel media-aandacht huurde de FBI toch hackers in om de iPhone te kraken, zonder de hulp van Apple.

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!