Wouter Hoeffnagel - 02 mei 2016

‘Google krijgt dit jaar een Europese boete opgelegd’

De Europese Commissie onderzoekt op dit moment of Google machtsmisbruik maakt met de dominante positie van zijn mobiele besturingssysteem Android. Het bedrijf zou hiermee eigen producten voortrekken ten opzichte van producten van derden. De kans is groot dat Google nog dit jaar in de zaak een boete opgelegd krijgt van de Europese Commissie.

Dit meldt persbureau Reuters. De zaak draait om online winkeldiensten die Google aanbiedt binnen zijn zoekmachine. Zo kunnen gebruikers via de zoekmachine vliegtuigtickets boeken, hotels reserveren of producten aanschaffen. Google zou bij zoekresultaten de resultaten van concurrenten hebben benadeeld en eigen diensten juist extra prominent in de resultaten hebben opgenomen. De Europese Commissie stelt dat Google zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik.

Geen schikking
De zaak loopt al sinds 2010. Sindsdien zijn er drie mislukte pogingen geweest van de Europese Commissie en Google om tot een schikking te komen. Beide partijen weigeren echter hun standpunt te wijzigen en stellen in het gelijk te staan. Google weigert dan ook een schikking te accepteren.

Vorige week trof Google overigens wel een schikking met Microsoft. Beide bedrijven beloven regulatorische klachten tegen elkaar in te trekken. Sommigen zien dit als een signaal dat Google toch mikt op een schikking tussen de Europese Commissie en Google. Bronnen van Reuters stellen echter dat Google overweegt te schikken indien de Europese Commissie zijn standpunt wijzigt. Dit ligt echter niet in de verwachting.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!