Wouter Hoeffnagel - 03 mei 2016

IBM en Sesamstraat willen peuters en kleuters beter laten leren

IBM en Sesame Workshop, de non-profit organisatie achter het bekende Sesamstraat, gaan een driejarige overeenkomst aan om voorschoolse onderwijs voor peuters en kleuters te verbeteren. De samenwerking zal nieuwe onderwijsplatforms en –producten opleveren die met de Watson technologie van IBM gepersonaliseerd onderwijs mogelijk maakt.

Enkele toepassingen die beide organisaties in gedachten hebben zijn:

  • Watson als digitale voorleesouder: een app die met een kind meeleest en interactieve spelervaringen biedt in een taal die een kind op dat moment gebruikt. Met Watson’s cognitieve technologie analyseert de app real-time de reactie van een kind en past het leesmateriaal aan naar zijn of haar interesses. Lezen wordt zo leuk gemaakt door verhalen te vullen met karakters, dieren, plekken en speelgoed waar een kind van houdt.
  • Watson als docent-assistent: Watson richt zich op de leerdoelen die het meest relevant zijn voor een leraar en kind. Een app die op basis van recente wetenschappelijke studies leraren helpt om ieder kind op maat gemaakt lesmateriaal te bieden. Zo kan Watson herkennen wanneer een kind een taalachterstand dreigt op te lopen en hier pro-actief op inspelen door de leraar te adviseren.
  • Watson als intelligent speelgoed: één van de meest belovende toepassingen is een knuffel die op een natuurlijke manier in gesprek gaat met een kind. Zodra zijn speelmaatje het alfabet heeft geleerd stapt Watson over naar het tellen tot twintig en andere nieuwe activiteiten. Watson maakt mogelijk dat de knuffel meegroeit met de leercurve van het kind, door constant nieuwe informatie te bieden in een taal die overeenkomt met zijn of haar kennisniveau. 

Eerste vijf levensjaren zijn cruciaal
Onderzoek wijst uit dat de hersenontwikkeling van kinderen grotendeels plaatsvindt in de eerste vijf levensjaren. Dat maakt deze periode cruciaal voor onderwijs en ontwikkeling. Watson technologie kan de rol die ouders en leerkrachten spelen in deze periode ondersteunen. Bijvoorbeeld bij kinderen met een leerachterstand die andere onderwijsbehoeftes kennen vergeleken met hun leeftijdsgenootjes.

Sesame Workshop doet al 45 jaar onderzoek naar effectieve leermethodes voor jonge kinderen en heeft meer dan 1.000 publicaties op haar naam staan. IBM's cognitieve Watson technologie wordt nu gekoppeld aan de onderwijstak van Sesamstraat.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!