Twitter mag geen details publiceren over informatieverzoeken

03-05-2016 | door: Redactie

Twitter mag geen details publiceren over informatieverzoeken

Een rechter verbiedt Twitter om cijfers bekend te maken over het aantal keren dat de overheid aanklopt om informatie over gebruikers te verzamelen.

Twitter is van oordeel dat het vrij communiceren over de aantallen onder de vrije meningsuiting valt. Maar de rechter in de VS stelt dat dit niet opgaat voor geheime informatie. Wel mag Twitter aanvechten dat het aantal verzoeken wordt aangemerkt als geheime informatie.

Informatieverzoeken
Door het aantal informatieverzoeken openbaar te maken maakt Twitter inzichtelijk hoe vaak overheidsdiensten zoals de FBI Twitter om medewerking vragen om informatie over gebruikers te verzamelen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de communicatie in privéchats of IP-adressen van een gebruiker.

Veel bedrijven publiceren informatie over de hoeveelheid informatieverzoeken die overheden bij hen indienen. Denk hierbij aan Google en Facebook. Deze bedrijven geven echter algemene cijfers, bijvoorbeeld 'tussen de 0 en 499'. Twitter wil exacte cijfers bekendmaken en daarbij ook een onderscheid maken tussen FISA, Foreign Intelligence Surveillance Act, en national security letters. Dit mag dus niet van de Amerikaanse rechter.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht