Wouter Hoeffnagel - 04 mei 2016

‘EZ heeft rapport over open data handelsregister al twee maanden in la liggen’

Het Ministerie van Economische Zaken heeft al twee maanden een rapport liggen over het beschikbaar stellen van het handelsregister van de Kamer van Koophandel als open data. Open State Foundation wil duidelijkheid over het rapport en heeft een informatieverzoek ingediend naar de uitvoering van dit onderzoek.

In Nederland is het handelsregister niet openbaar. Dit in tegenstelling tot de handelsregisters van het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen en België. Ook Frankrijk heeft inmiddels aangekondigd het handelsregister als open data beschikbaar te maken.

Kamer van Koophandel
In Nederland wordt dit ook overwogen. Op 25 november 2015 sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit voor een onderzoek naar het beschikbaar stellen van het handelsregister als open data. Uit e-mailverkeer blijkt volgens de Open State Foundation dat de Kamer van Koophandel is gevraagd een rapport te maken met financiële onderbouwing en verschillende scenario’s. Dit rapport is tot nu toe echter niet aangeboden aan de Tweede Kamer en de Kamer is niet geïnformeerd over de voortgang van het rapport. De Open State Foundation stelt dat het rapport al twee maanden in een la van het ministerie van Economische Zaken ligt.

‘Het openbare handelsregister moet toegankelijk zijn voor iedereen. Dat betekent dat de data niet alleen toegankelijk is voor bedrijven die daar veel geld voor betalen, maar voor iedereen’, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. ‘De publieke middelen die de Kamer van Koophandel nu al krijgt, zijn meer dan voldoende voor de uitvoering van deze taak’.

Economie, handel, innovatie en transparantie
Open State Fondation stelt dat het ontsluiten van handelsregisterinformatie als open data van groot belang is voor de economie, handel, innovatie en transparantie. Een gedegen onafhankelijk en vergelijkend onderzoek is noodzakelijk om deze stap te kunnen nemen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!