Atos optimaliseert lichtopvang van zonnepanelen in de ruimte
06-05-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Atos optimaliseert lichtopvang van zonnepanelen in de ruimte

Atos onthult een conceptueel ontwerp om de besturing van zonnepanelen in de ruimte te optimaliseren. De oplossing bevat een kogellager die zichzelf kan aanpassen om de zonnepanelen van een satelliet in de juiste richting te positioneren voor optimale lichtopvang. Het ontwerp draait om 3 assen en biedt en op maat gemaakte ondersteuning in de ruimte. De oplossing wordt in één geheel geproduceerd via Additive Manufacturing. Hierbij worden 3D-objecten gebouwd met laag op laag materiaal, wat kunststof, metaal of beton kan zijn.

Het design werd gepresenteerd door INPRO, Advanced Product Engineering, een onderdeel van Atos in Spanje. Uitgaande van verschillende concepten en de eisen in de ruimte, heeft Atos zich gericht op het creëren van een mechanisme dat bestaat uit één stuk om zo gewicht te besparen. Dat betekent dat de binnenkant van het ontwerp een kogellager bevat binnen een structurele laag. Er wordt dus beweging toegevoegd aan wat op dit moment slechts een scharnier is. Het ontwerp kan alleen gecreëerd worden met speciale technieken van Additive Manufacturing. Dankzij de kleine omvang kan de oplossing in de meeste industriële Additive Manufacturing machines verwerkt worden.

Satellieten als energiebron
Javier Buhigas, Business Development manager bij Atos, licht toe: “We zijn trots op dit design waarmee we elk paneel zo kunnen oriënteren om het meeste zonlicht op te vangen. We leveren een bijdrage aan de toekomst van satellieten als energiebron en daardoor ook de economie van satelliet lancering. We bevinden ons in een nieuw ruimtevaart tijdperk en Additive Manufacturing speelt hierbij een cruciale rol”.

De mogelijkheden van dit ontwerp:

  • Integratie van onderdelen om de montage te vereenvoudigen: een mechanisme geprint in één stap, wat de installatietijd vermindert, en minder tolerantie problemen oplevert
  • Besparing in gewicht en daardoor kosten, aangezien gewicht in de ruimte cruciaal is
  • Nieuwe functionaliteiten: beweging toegevoegd aan satelliet ondersteuning
  • Universele oplossing: kan gebruikt worden als inspiratie voor toepassingen in verschillende sectoren
  • Het auto-fitted kogellager concept biedt oplossing voor precisie- en tolerantie problemen op het gebied van metaal printen
  • Ruimte voor maatwerk, zoals het toevoegen van een elektrische inductieve motor voor zelfrotatie.

International Design Award
Dit ontwerp van Atos is eerder dit jaar beloond met een award voor ‘Best Design for Additive Manufacturing 2016’. Uit een groep van 47 deelnemers, zowel professionals als studenten, zijn drie finalisten per categorie geselecteerd. De award werd uitgereikt op de jaarlijkse conferentie van Additive World. Volgens de jury laat het design zien wat de voordelen van Additive Manufacturing zijn bij het ontwikkelen van complexe oplossingen, door het productieproces te vereenvoudigen en het aantal componenten te verminderen.

David Wong, Hoofd van het Additive Manufacturing Innovation Centre, Nanyang Polytechnic in Singapore en tevens lid van de jury, zegt: “De Atos designers hebben design optimalisatie, veranderende functies en besparing van gewicht en onderdelen benut om dit functionele ontwerp te realiseren. Hier ben ik als jurylid erg van onder de indruk.”

Scientific Community
Atos helpt klanten in te spelen op aankomende technologische ontwikkelingen via de Scientific Community. Deze community heeft meer dan 100 leden uit alle regio’s waar Atos actief is en vertegenwoordigt een mix van vaardigheden en achtergronden. Via de community stelt Atos onder andere nieuwe ontwerpen beschikbaar met analyses, zoals thermische-, en niet-lineaire analyses. Deze benadering is nodig om 3D geprinte onderdelen te introduceren in veeleisende sectoren als ruimtevaart en de auto-industrie.

Terug naar nieuws overzicht