Wouter Hoeffnagel - 12 mei 2016

Minister Kamp van EZ ontving werkgerelateerde mail op gehackt privé-mailaccount

Minister Kamp van Economische Zaken heeft in de zomer van 2014 aangifte gedaan nadat zijn privé-mailaccount, een Gmail-account, zou zijn gehackt. Opvallend is dat naar dit mailadres in strijd met de richtlijnen ook werkgerelateerde mails zijn verstuurd.

Dit meldt Nieuwsuur. Zowel het Openbaar Ministerie als het ministerie van Economische Zaken bevestigen de aangifte tegenover Nieuwsuur. Een medewerker van het Bureau Secretaris-Generaal van het ministerie van EZ zou namens de minister aangifte hebben gedaan.

Baseline Informatie Beveiliging Rijksdienst
Alle overheidsdiensten moeten voldoen aan de Baseline Informatie Beveiliging Rijksdienst, BIR 2012. Deze richtlijn verbiedt het doorsturen van departementale e-mails naar een privé-mailadres. Een woordvoerder van minister Kamp bevestigt echter dat de minister met regelmaat mail doorgestuurd kreeg door ambtenaren. Het gaat hierbij om ambtenaren die op allerlei niveau’s actief zijn binnen de overheid, variërend van voorlichters tot medewerkers van het Bureau Secretaris-Generaal.

Op basis van de aangifte is het Landelijk Parket een strafrechtelijk onderzoek gestart. Deze zaak is uiteindelijk geseponeerd nadat bleek dat er onvoldoende bewijs was dat het Gmail-account daadwerkelijk is gehackt. Het Landelijk Parket acht het aannemelijker dat er sprake is geweest van e-mailspoofing, waarbij een e-mailadres wordt nagemaakt. Dit maakt het mogelijk e-mails te versturen die afkomstig lijken te zijn van een bepaald e-mailadres, zonder dat de aanvaller hier daadwerkelijk toegang tot hoeft te hebben.

Bestuurlijke rapportage
Het Landelijk Parket heeft op basis van het strafrechtelijk onderzoek een ‘Bestuurlijke Rapportage’ geschreven. Met zo’n rapportage kan het Landelijk Parket zaken onder de aandacht brengen bij het kabinet. Het rapport is uiteindelijk gedeeld met de ministeries van Veiligheid en Justitie, Economische Zaken, en zowel de AIVD als de MIVD.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!