Sogeti belicht voordelen DevOps tijdens Quality Automation Day in Vianen

18-05-2016 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Sogeti belicht voordelen DevOps tijdens Quality Automation Day in Vianen

ING dat een nieuwe online hypotheek- of andere webdienst kan aanbieden binnen twee weken in plaats van een half jaar. Een softwarestoring in een app van de Appstore die binnen uren in plaats van maanden wordt verholpen. Samenwerkende, geïntegreerde teams van diverse softwarespecialisten werken sneller dan ooit en zorgen voor een cultuurverandering in de IT-wereld.

Bedrijven als Uber en Airbnb zijn groot en succesvol geworden, omdat ze snel in kunnen spelen op hypes en nieuwe ontwikkelingen. Ze slagen erin binnen korte tijd nieuwe diensten aan te bieden. Soms zelfs binnen enkele uren.

Maar ook grote financiële instellingen als ING, Nationale Nederlanden en ABN AMRO ontdekken langzamerhand de voordelen van deze nieuwe ontwikkeling in de IT-wereld, aangeduid met termen als DevOps, testautomatisering of agile-teams.

Veel projecten te laat

Hoe vreemd het ook moge klinken, multidisciplinaire teams zijn in de IT nog verre van gemeengoed. Binnen bedrijven werken de teams die software ontwikkelen, testen en beheren en degenen die het aan de klant moeten verkopen nog redelijk vaak autonoom en los van elkaar. Dat leidt ertoe dat veel IT-projecten zoals het ontwikkelen van nieuwe applicaties, diensten en online producten voor klanten maanden of jaren kunnen duren, te laat worden opgeleverd, niet goed functioneren of simpelweg op de markt komen als het momentum al voorbij is.

Uit frustratie daarover is een nieuwe werkwijze ontstaan: DevOps. Dat is een samenvoeging van ‘development’ en ‘operations’. Geïntegreerde teams van ontwikkelaars, testers, beheerders en mensen van business, die in korte periodes - vaak niet langer dan een week of een maand - software ontwikkelen. Een dergelijke werkwijze heet agile (letterlijk: lenig of behendig). Daarvoor is ook testautomatisering nodig. Hierbij worden handmatige werkzaamheden geautomatiseerd of ondersteund met tools om tijd te besparen. Een dergelijke werkwijze zorgt ervoor dat nieuwe producten en applicaties voor de klant sneller opgeleverd worden, van betere kwaliteit zijn en dat problemen sneller opgelost worden.

Cultuuromslag binnen IT

,,Het lijkt het ei van Columbus en misschien had het jaren geleden ook al gekund, maar toen was de vraag er niet naar. In een tijd dat alles sneller, geautomatiseerder en goedkoper moet, wordt ineens overal over DevOps en testautomatisering gesproken,” stelt Business Line Manager Test Automation Marc Rabel (foto) van Sogeti Nederland. ,,Er is bij bedrijven een heuse cultuuromslag aan het ontstaan.”

De ICT dienstverlener ziet de groeiende vraag naar deze werkwijze bij klanten als ING, Nationale Nederlanden, ABN AMRO, KPN of Portbase (onderdeel van het Havenbedrijf Rotterdam). Nu de snelle digitalisering ontwikkelingen als Internet of Things (IoT), automation, big data en clouddiensten met zich meebrengt, neemt de druk op IT’ers toe. Rabel: ,,80 Procent van de bedrijven worstelt hiermee. Ze zoeken de balans tussen het snel ontwikkelen en aanbieden van nieuwe diensten aan klanten en de complexiteit van nieuwe applicaties. Dat terwijl alle standaardprocessen moeten blijven draaien, want het hele systeem een dag of een week platleggen is geen optie.”

Jaren worden maanden

Rabel kent diverse succesvolle voorbeelden. Zo slaagt ING erin via DevOps eens per uur, dag of binnen enkele weken software voor een nieuwe online diensten te ontwikkelen, terwijl dat vroeger ruim een half jaar tot een jaar kostte. ABN AMRO is bezig om 170 teams op een agile manier te laten samenwerken. Portbase (Havenbedrijf Rotterdam) is bezig nieuwe softwareapplicaties te ontwikkelen voor de containerterminals op de Tweede Maasvlakte en het transport naar het achterland. ,,Vroeger was dat een proces van jaren, nu dankzij DevOps-teams van een paar maanden,” aldus Rabel. Hij ziet diezelfde snelheid terug bij het oplossen van storingen, bijvoorbeeld bij apps. Rabel: ,,Als er een fout of storing in een app zit kunnen gebruikers dit melden in de appstore. Op basis van hun feedback kan die bug of storing in enkele uren in plaats van maanden verholpen worden.”

Quality Automation Day

Al deze ontwikkelingen roepen ook weer nieuwe vragen op. Hoe zorg je ervoor dat de geïntegreerde teams optimaal samenwerken? Hoe zorg je voor samenwerking en integratie van de tools voor testautomatisering? Om klanten en bedrijven een kijkje in deze keuken te geven organiseert Sogeti dinsdag 24 mei een Quality Automation Day in het Miele Experience Center in Vianen.
Daar spreken diverse specialisten op het gebied van DevOps en testautomatisering, onder wie ‘DevOps evangelist’ Dave van Herpen, CPO Wolfgang Platz van Tricentis - in 2015 door Gartner uitgeroepen tot innovatieve leider voor Software Testautomatisering -, Team Manager Testen Daniel van der Mast van Portbase (Havenbedrijf Rotterdam) en specialisten van ING, ABN AMRO, KPN en Sogeti.
Tijdens het congres worden de nieuwste snufjes vertoond, demonstraties gegeven en verhalen uit de praktijk verteld. ,,We willen er een vernieuwende en inspirerende dag van maken,” zegt Rabel.

Terug naar nieuws overzicht
Software