Redactie - 19 mei 2016

KPN implementeert quantum versleutelde verbinding (QKD)

KPN heeft voor het eerst end-to-end quantum key distributie (QKD) toegepast in het netwerk tussen de datacenters van KPN in Den Haag en Rotterdam. Hierbij werkt KPN samen met ID Quantique, een Zwitsers bedrijf gespecialiseerd in quantum versleuteling. Hierdoor ontstaat een ongeëvenaard veiligheidsniveau voor het verzenden van vertrouwelijke informatie. KPN zal de komende jaren de mogelijkheden van quantum computing resistente versleuteling verder onderzoeken en ontwikkelen.

“Het verbeteren van de online veiligheid is topprioriteit voor KPN, niet alleen door het aanbieden van beveiligde netwerken en systemen, ook door te blijven innoveren met de laatste toepassingen en mogelijkheden uit de wetenschap waaronder quantum key distributie,” aldus Jaya Baloo, Chief Information Security Officer bij KPN. “De komst van de quantum computer over een paar jaar, maakt een groot deel van de bestaande encryptie methoden onveilig. De quantum computer is in staat rekenopdrachten die nu oneindig veel tijd vereisen, zoals een wiskundige aanval op een cryptografische algoritme, razendsnel op te lossen. Dit betekent  dat bedrijven en organisaties nu al moeten gaan nadenken over nieuwe strategieën voor versleuteling, zoals QKD en ook hoe ze nieuwe post quantum cryptografie moeten toepassen.”

Quantum gedistribueerde informatie is niet te kopiëren en aftappen, afluisteraars of hackers zijn te detecteren. Door het inzetten van QKD in het netwerk wordt de versleutelapplicatie steeds van nieuw veilig sleutelmateriaal voorzien, die vervolgens gebruikt wordt voor gegevenscodering. Dit verhoogt de veiligheid van de versleuteling van gevoelige en vertrouwelijke informatie, waarmee klanten van KPN een ongeëvenaard veiligheidsniveau kunnen bereiken voor het verzenden van vertrouwelijke en gevoelige informatie.

Kelly Richdale, VP Quantum Safe Security bij ID Quantique zegt hierover: “Waar conventionele versleuteling is gebaseerd op wiskundige principes, is quantum versleuteling gebaseerd op natuurkundige principes. Dit geeft de mogelijkheid om informatie in het netwerk tussen verschillende datacenters te beschermen met een aantoonbaar hoog niveau van bescherming in de toekomst, zelfs na de komst van de quantum computer.”

Quantum versleuteling staat vandaag op de agenda tijdens Quantum Europe 2016, een conferentie over quantumtechnologie in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap 2016. Kelly Richdale van ID Quantique zal daar ook spreken over quantum versleutelde verbindingen. Tijdens het evenement zal een quantummanifest worden gepresenteerd met een integrale strategie waarmee Europa met deze technologie tot de kopgroep kan blijven behoren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!