Wouter Hoeffnagel - 11 juni 2016

Overheid scherpt regels voor concurrentie overheden met bedrijfsleven aan

Het kabinet wil de mogelijkheden voor overheden een uitzondering te maken op de Wet markt en overheid inperken. Er zijn nieuwe regels op komst voor overheden die concurreren met het bedrijfsleven, waarin de gevolgen voor ondernemers van eventuele concurrentie zwaarder worden meegewogen. Ook krijgen ondernemers meer inspraak wanneer overheden in het algemeen belang een uitzondering op deze wet willen maken.

Het kabinet werkt de nieuwe regels momenteel uit in een wetswijziging. Minister Kamp: “De overheid moet ondernemers de ruimte geven, en zeker niet onnodig hinderen. De Wet markt en overheid is bedoeld om het bedrijfsleven tegen oneerlijke concurrentie te beschermen, en die gaan we nu verder aanscherpen. Zo voorkomen we dat een ondernemer door de overheid uit de markt wordt gedrukt.”

Niet onder de kostprijs
De huidige Wet markt en overheid bevat gedragsregels voor overheden die op de markt actief willen worden. Deze regels zijn bedoeld om te zorgen voor gelijke verhoudingen indien een overheid de concurrentie aangaat met ondernemers. Eén van de gedragsregels stelt dat een overheid marktactiviteiten niet onder de kostprijs mag aanbieden. Overheden hebben echter de mogelijkheid in het algemeen  een uitzondering op de wet te maken, waardoor deze gedragsregels niet gelden.

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken is de Wet markt en overheid geëvalueerd door onderzoeksbureau Ecorys de Wet. In deze evaluatie komt naar voren dat overheden veel gebruikmaken van de mogelijkheid een uitzondering te maken op de wet. Zij blijken deze keuze echter onvoldoende te motiveren. Ook wordt te weinig aandacht besteed aan eventuele nadelige effecten voor ondernemers. Tot slot worden zondernemers onvoldoende betrokken indien een overheid de uitzondering op de wet wil toepassen.

Wetsvoorstel
De Wet markt en overheid is op 1 juli 2012 in werking getreden. Hierbij gold een overgangsperiode tot 1 juli 2014. De wet vervalt op 1 juli 2017, tenzij de wet wordt verlengd of aangepast. De aangekondigde wetswijziging wordt naar verwachting begin 2017 voor advies aan de Raad van State aangeboden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!