Schneider Electric en partners streven naar duurzaam Amsterdam ZO
15-06-2016 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Schneider Electric en partners streven naar duurzaam Amsterdam ZO

Amsterdam is voor de rest van de wereld een voorbeeldstad vol slimme, duurzame smart-cityprojecten. Niet voor niets is de stad nu uitgekozen als een van de vier startsteden voor het 'Zero Emission Cities'-initiatief. Schneider Electric zet zich hierin samen met de gemeente en lokale en internationale partners in voor een duurzaam, emissievrij Amsterdam-Zuidoost.

Schneider Electric vormt samen met Accenture, Arcadis, DNV GL, ENGIE en UPS het ZO Energy-project. Het doel is een duurzaam Amsterdam-Zuidoost, onder andere door energiebeheer, mobiliteit, waterverbruik en afvalverwerking zo duurzaam en emissievrij mogelijk te regelen. Lokale marktspelers kunnen zich bij het initiatief aansluiten en zo profiteren van de gecombineerde kennis en het inzicht van de belanghebbenden. Alle inkomsten uit het project gaan linea recta terug naar het initiatief. Op die manier profiteert iedereen maximaal van de samenwerking.

De slimme herinrichting van nuts- en andere voorzieningen in Amsterdam-Zuidoost is niet alleen gunstig voor de hoofdstad. De behaalde resultaten kunnen vervolgens als blauwdruk dienen voor andere steden. Op die manier verbetert het project indirect de duurzaamheid van stedelijke omgevingen in het algemeen.

Amsterdam ArenA Utility Hub
Het eerste concrete project van ZO Energy is de Amsterdam ArenA Utility Hub. Dit project is in samenwerking met de lokale stakeholders TNO en ING uitgevoerd. De doelstelling is het zo efficiënt en duurzaam mogelijk delen en hergebruiken van nutsvoorzieningen voor ondernemingen in en rondom de ArenA. Het stadion fungeert daarbij als centrale hub.

Dit initiatief sluit aan bij de doelstellingen van de ArenA, dat in 2020 het duurzaamste stadion ter wereld wil worden. Amsterdam is dan een van de dertien speelsteden voor het EK. De daarbij horende uitbreidingsplannen zijn dit moment in volle gang. Ook het nieuwe hoofdkantoor van ING moet gebruikmaken van deze hub. Schneider Electric ondersteunt ArenA en ING bij een zo duurzaam mogelijke uitvoering en energie-infrastructuur.

Verbetering lokale energiebalans

ZO Energy wil verder de energiebalans in het gehele stadsdeel onder de loep nemen. Paul Bron, algemeen directeur bij Schneider Electric: "Vanuit onze optiek kunnen we grote verbeteringen realiseren met bijvoorbeeld het verbeteren en uitbreiden van een warmte-uitwisselingssysteem, dat restwarmte van datacenters hergebruikt voor duurzame verwarming van gebouwen. Samen met ZO Energy kunnen we daarbij het bestaande grid verder verbeteren. Ook zijn er plannen voor het plaatsen van zonnepanelen in het stadsdeel om deze via een leaseconstructie aan te bieden bij bedrijven en particulieren."

Onderdeel van wereldwijd concept

ZO Energy is een initiatief van WBCSD, een samenwerkingsverband tussen bedrijven die zich wereldwijd inzetten voor duurzaamheid. Binnen WBCSD valt ZO Energy onder het project Zero Emission Cities (ZEC). Hierin streeft de organisatie samen met lokale partners naar emissievrije steden. Andere ZEC-initiatieven vinden dit jaar plaats in Birmingham (VK), Navi Mumbai (India) en San Diego (VS). In de toekomst worden daar meer steden aan toegevoegd.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

mvo