Redactie - 16 juni 2016

Fox-IT brengt activiteiten spionagegroep Mofang in kaart

Fox-IT heeft de resultaten gepubliceerd van een uitgebreid onderzoek naar de spionagegroep Mofang, een tot dusver onbekende groep die politiek gemotiveerde aanvallen uitvoert op organisaties in Myanmar en op organisaties wereldwijd met belangen in Myanmar. Mofang (??, Mófan?g, imiteren) opereert vanuit China en betrokkenheid van de Chinese overheid is zeer waarschijnlijk.

Krijn de Mik, hoofd van het Security Research Team van Fox-IT: “Ons Security Operations Center ziet de laatste tijd een intensivering van bedrijfsspionage, waarbij ook steeds vaker staten betrokken zijn. De scheidslijn tussen politiek gemotiveerde spionage en bedrijfsspionage is daardoor niet duidelijk. De activiteiten van Mofang zijn hier een goed voorbeeld van.”

Fox-IT heeft vastgesteld dat Mofang aanvallen heeft uitgevoerd op minimaal 20 organisaties in verschillende sectoren (overheid, defensie, kritieke infrastructuren, wapenindustrie, automobielindustrie) in diverse landen. Het vermoeden is dat Mofang een relevante bedreiging vormt voor iedere organisatie die in Myanmar investeert of op een andere manier politiek betrokken is.

“Onze ervaring is dat het soort aanvallen dat Mofang uitvoert een looptijd heeft van jaren en ongeveer de helft daarvan heeft succes. De impact van de geslaagde aanvallen is erg moeilijk te kwantificeren. De informatie die waarschijnlijk is buitgemaakt is slechts één van de factoren in de politieke besluitvorming,” zegt Krijn de Mik.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!