Eventueel onderzoek naar overname LinkedIn legt focus op gebruikersdata
18-06-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Eventueel onderzoek naar overname LinkedIn legt focus op gebruikersdata

Indien de Europese Unie (EU) de overname van LinkedIn door Microsoft gaat onderzoeken, dan richt dit onderzoek zich voornamelijk op gebruikersdata. Deze data staat bij de overname van het social media-bedrijf namelijk centraal.

Dit zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager tegenover Bloomberg. Op dit moment loopt er nog geen officieel onderzoek naar de overname. Microsoft heeft echter laten weten de deal zowel in de EU als de Verenigde Staten te willen laten goedkeuren voordat de aankoop wordt afgerond.

Belemmering voor nieuwe partijen op de markt
In een dergelijk onderzoek zou de EU onder andere kijken hoe lang de data van LinkedIn bruikbaar blijven. Indien deze data een lange houdbaarheidsdatum heeft kan dit andere partijen die de markt willen betreden belemmeren. Ook laat Vestager weten dat dergelijke onderzoeken vaker zijn uitgevoerd, en hier binnen de EU doorgaans veel aandacht aan wordt besteed.

James Cakmak, een analist bij Monness Crespi Hardt & Co., wijst er tegenover Bloomberg op dat LinkedIn ongeveer 100 miljoen Europese gebruikers is. Dit is fors minder dan de 350 miljoen gebruikers die Facebook had gedurende de overname van WhatsApp. Cakmak verwacht dan ook dat de overname van LinkedIn door Microsoft minder streng zal worden bekeken dan de overname van WhatsApp door Facebook.

Terug naar nieuws overzicht