Redactie - 22 juni 2016

NetApp succesvol met flash storage in EMEA en wereldwijd

Het was een turbulent jaar in 2015, maar inmiddels is men bij NetApp weer gesterkt in het vertrouwen dat er een mooie toekomst in het verschiet ligt. De revitalisatie van de onderneming is vooral te danken aan de strategische acquisitie van flash storage specialist SolidFire. Hierdoor heeft men toegang gekregen tot de allernieuwste, en na het zich laat aanzien ook zeer succesvolle, flash strategie. 

Het merk SolidFire blijkt garant te staan voor een zeer sterke positie in de markt van flash storage. “Hierdoor heeft NetApp wereldwijd de nummer twee positie bereikt, en als de voortekenen niet bedriegen zelf de eerste plaats in de EMEA-markt. Dankzij deze sterke positie is het merk NetApp in een keer weer hot en worden de financiële resultaten in de juiste richting geduwd. De trend naar flash is niet meer te stoppen”, aldus Peter Wüst, Senior Director Emerging Solutions and Innovation Group EMEA. “De praktijk wijst al uit dat qua kosten flash nu snel SATA achter zich zal laten en daarmee de goedkoopste storage oplossing wordt.”

De transitie vanuit SATA naar flash is in volle gang nu de prijzen van deze opslagsystemen snel dalen. “Binnen een zeer korte termijn zal flash definitief de belangrijkste technologie voor storage zijn. Op dit moment zijn de grootste harddisks ook op de flash architectuur te vinden, een ander teken dat de markt aan het kantelen is”, aldus Wüst.

Waarde

SolidFire is een combinatie van hard- en software zegt Wüst. “Nieuw is dat klanten een aanbod krijgen dat deze lagen vanuit een commercieel perspectief loskoppelt. Zo kan hardware van verschillende toeleveranciers gecombineerd worden met de software, en is het ook mogelijk verschillende financieringsmodellen te gebruiken. De afschrijving van de software kan over een andere periode gaan dan die van de hardware, een realistische situatie nu de markt zo aan het veranderen is. Software behoudt langer zijn waarde dan de hardware, daardoor is een ander afschrijvingsmodel niet onredelijk.”

Ook interessant is dat NetApp onder de ONTAP paraplu (de nieuwste release is ONTAP 9) nu AFF (All Flash FAS) all flash storage heeft zitten met een extreem hoge optimalisatie graad, aldus Wüst. De grootste flashdrive die nu aangeboden wordt is bruto 15 Terabyte. Dankzij de geoptimaliseerde software is er een rendement van 4:1 te bereiken. Waardoor een fysieke drive voor de systemen een vier keer zo’n grote capaciteit heeft. Dit is mogelijk door realtime compressie van de data en de optimalisatie van de manier waarop de drive data in zijn geheugenlocaties opslaat. De indeling van de flashdrive en de afmetingen van de te archiveren data blokken worden geoptimaliseerd. NetApp heeft onder de noemer Flash 3-4-5 promotie een belofte aan zijn klanten gedaan om de overgang naar all flash te promoten: een drie keer grotere data performance, een 4:1 capaciteitsverhoging en vijf manieren om te starten met onder andere een risico vrije trial, gratis controller upgrade en extra ondersteuning. Kortom, NetApp wil weer schitteren.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!