Wouter Hoeffnagel - 21 juni 2016

Rusland wil verplichte backdoors in berichtendiensten, social media en e-mail

Rusland wil berichtendiensten, social media bedrijven en e-mailproviders gaan verplichten achterdeuren in te bouwen in hun beveiliging. Deze achterdeuren moeten Russische inlichtingendiensten in staat stellen verdachten in de gaten te houden.

Dit meldt het Russische persbureau TASS. Het voorstel is onderdeel van een wetsvoorstel voor nieuwe antiterreurwetgeving, die op dit moment bij de Russische Doema ligt. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen kunnen bedrijven die weigeren backdoors in te bouwen een boete opgelegd krijgen van 1 miljoen roebel, wat omgerekend neerkomt op bijna 14.000 euro.

Niet alleen aanbieders van diensten kunnen volgens het wetsvoorstel boetes opgelegd krijgen, maar ook gebruikers. Een individuele gebruiker kan een boete van maximaal 3.000 roebel (40 euro) opgelegd krijgen voor het gebruik van een dienst zonder backdoor, terwijl deze boete voor ambtenaren maximaal 5.000 roebel (70 euro) bedraagt. Organisaties die dergelijke diensten gebruiken kunnen een boete opgelegd krijgen van maximaal 50.000 roebel, wat neer komt op 700 euro.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!