Witold Kepinski - 22 juni 2016

Nutanix enterprise cloud platform geschikt voor all-flash en containers

Nutanix enterprise cloud platform geschikt voor all-flash en containers image

Nutanix, leverancier van een enterprise cloud platform met hyperconverged oplossingen die snelle beschikbaarheid en performance van applicaties garanderen, breidt zijn aanbod uit. Er is nu volledige support voor container technologie zoals Docker en OpenStack open source infrastructuur. Verder werken de Nutanix oplossingen dankzij de gratis Acropolis hypervisor prima met applicaties op on-premises hardware (bare metal), compute, all-flash storage, cloud en virtuele machines (VM’s). Nutanix meldt dit op zijn .NEXT conferentie in Las Vegas.  

De leverancier uit Silicon Valley, dat zich opmaakt voor een beursgang, meldt dat zijn nieuwe Nutanix 4.6 hyper-converged software platform, Acropolis hypervisor (AHV) en PRISM self-service beheersoftware & delivery tool nu niet alleen geschikt is voor hyperconverged infrastructuur, maar ook voor containers, storage services, OpenStack open source en andere cloud diensten. Nutanix ceo Dheeraj Pandey (foto) wil aantonen dat zijn bedrijf meer biedt dan alleen maar hyperconverged, maar ook toepassingen voor storage, virtualisatie en cloud. "Hyperconvergence is niet onze einddoel, het is juist een begin van een reis”.

Acropolis Hypervisor

Nutanix Acropolis Hypervisor (AVH) heeft ingebouwde algoritmes en is geschikt voor het analyseren en optimaliseren van storage, processors en virtuele machines (vm’s). Hierdoor is de bedoelding dat Nutanix klanten een alternatief hebben voor VMware vSphere & VMotion en Microsoft Hyper-V. Tijdens de Nutanix conferentie toonden klanten, zoals NASDAQ, hun tevredenheid over de Acropolis Hypervisor die infrastructuurkosten drukt. Zo beweert Nutanix dat klanten bij migratie naar bijvoorbeeld Nutanix 4.6 geen VMware vMotion hoeven te gebruiken dankzij de One Click Mover tool. Inmiddels gebruikt 15 procent van alle Nutanix klanten AVH.

Databases

De Acropolis Block Services (ABS) toepassing zorgt dat databases die werken op servers van Cisco, Dell, Lenovo en HP goed gebalanceerd zijn met Nutanix Acropolis Distributed Storage Fabric voor een hoge beschikbaarheid en performance. Nutanix Acropolis Block Services ondersteunen alle belangrijke applicaties op servers zoals van SAP, Oracle, Citrix en Microsoft. Zo draaien Oracle RAC en IBM DB2 op bare metal servers voor een gegarandeerde performance of om licentiekosten te drukken. Nutanix Acropolis Block Services kunnen bijvoorbeeld automatisch Oracle RAC block volume groepen kopiëren naar development omgevingen via scripts waarbij snapshots worden gebruikt.

All-flash storage

Nutanix ondersteunt nu niet meer alleen hybride of tiered storage, maar ook all-flash storage (AFS) omgevingen. Nutanix ziet dat steeds meer klanten kiezen voor all-flash omdat het een hoge performance levert tegen steeds meer redelijke prijzen. Nu kunnen hybride en all-flash binnen een cluster draaien. Nutanix wil met zijn all-flash appliances een alternatief zijn voor partijen zoals EMC, NetApp en Pure Storage.

Containers

Nutanix ondersteunt nu ook Docker container gebaseerde applicaties, workloads en microservices architecturen. Hiervoor biedt Nutanix Acropolis Containers Services (ACS) met Docker Support en Persistent Portable Storage Volumes voor alle workload, file/block en container toepassingen. Nutanix ziet dat hypervisors vaker worden gebruikt voor het draaien van containers met gebruik van bestaande automation en orchestration tools. Nutanix ACS speelt daarop in.

API’s

Het Nutanix Enterprise Cloud Platform is uitgebreid met APIs (application program interface) waardoor klanten en partners koppelingen kunnen maken naar andere platformen en daardoor meer strategisch gebruik kunnen maken van het web-scale platform. De Nutanix OpenStack driver koppelt met de open source infrastructuur van OpenStack om klanten te ondersteunen met hun Nutanix storage en compute toepassingen.  Het Microsoft Cloud Platform System is dankzij de API’s nu geschikt voor Nutanix dozen die werken met Microsoft SQL Server en Microsoft Exchange in Azure cloud omgevingen. Zo kunnen klanten een cloud gebruiken binnen een on-premises omgeving.

VM’s

Met Nutanix Prism kunnen voortaan VMware ESXi omgevingen worden beheerd waarbij er een one-click management wordt geboden via de Acropolis Hypervisor (AVH). Datacenter beheerders krijgen verder meer inzicht met AHV dynamic scheduling die VMs uitrolt niet alleen op basis van compute en memory resources maar ook op basis van real-time analyse van storage utilisatie. Een nieuwe geïntegreerde network visualization toepassing van Nutanix heeft inzicht hoe VM’s werken op fusieke en virtuele netwerken waarbij issues kunnen worden gereduceerd.

Tot slot wordt de band met Citrix wordt inniger. De twee partijen beschouwen zichzelf als de partijen voor snelle VDI-oplossingen. VDI gebruikersinformatie kan direct worden opgeslagen op Nutanix AFS file services voor Citrix XenDesktop. De Instant ON VDI oplossing die eerder werd aangekondigd is bedoeld voor het midden- en grootzakelijke segment. InstantON VDI omvat Citrix XenDesktop VDI Edition, het Nutanix enterprise cloud platform en AHV met Citrix Machine Creation Services (MCS)-integratie. Instant ON VDI kost  415 dollar per desktop, inclusief drie jaar support. Combinatie is mogelijk met end-point oplossingen, zoals Raspberry Pi-based devices. 

Beschikbaarheid van de producten

Acropolis Block Services en Acropolis Container Services zullen in de 4.7 release in juli 2016 beschikbaar komen. De self-service functies in Nutanix Prim, het scenario-based modeling, AHV dynamic scheduling, ESXi management van Prism en de network visualization komen in de volgende release beschikbaar. De Nutanix OpenStack-drivers zijn direct beschikbaar. Microsoft CPS op Nutanix zullen vanaf juli 2016 beschikbaar zijn.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!