Impact van de BREXIT op uw cloud en ICT
23-06-2016
Deel dit artikel:

Impact van de BREXIT op uw cloud en ICT

Donderdag 23 juni mogen de Britten naar de stembus voor misschien wel een van de meest impactvolle referenda die in lange tijd is gehouden. De stelling: “Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?”

Nu denk je in Nederland misschien, dat is een relatief ver van mijn bed show. Er zit fysiek één zee tussen ons in en ik kan er met een beetje goede wil met een paar uurtjes zijn, maar toch klinkt Groot Brittannië altijd als een raar en ver landje. `Het eiland` heeft altijd al een wat rare band gehad met het vaste land: want we kunnen niet met, maar eigenlijk ook niet zonder elkaar.

De Britse markt is voor veel Nederlandse organisaties ook van vitaal belang. De Londense City is het hart van vele financiële transactie, Groot-Brittannië is de tweede handelspartner van Nederland, en de vraag die hier uit voortkomt, is goed voor ongeveer 300.000 banen. Bron

Maar nu de hamvraag van dit blog: wat gebeurt er met uw ICT of cloud voorziening als Groot Brittannië de EU verlaat? Omdat een hoop zaken rondom de mogelijke BREXIT nog zeer onduidelijk zijn hebben we het niet op ons genomen de antwoorden te geven op iets wat nog niet bestaat, maar hebben we nagedacht over welke zaken mogelijk op uw pad gaan komen. Welke vragen moet u zichzelf gaan stellen?

-        GDPR: in Nederland al bekend als het veelkoppige monster (meldplicht datalekken, recht om vergeten te worden, etcetera..) dat op zichzelf al genoeg vragen oproept. Maar de BREXIT gooit nog wat extra olie op het vuur. Heeft u bijvoorbeeld Britse staatsburgers in uw databases staan? Of staan uw gegevens of die van uw klanten in een Britse database? De GDPR moet voor Europese organisaties duidelijkheid geven over wat we doen met data binnen Europa. Maar een Brits vertrek betekent dat Groot Brittannië nu zelf mag bepalen hoe ze hier mee omgaan, en moeten nieuwe afspraken gemaakt worden met alle individuele landen over data opslag en uitwisseling.

-        Staat het hoofdkantoor van uw organisatie in Groot Brittannië? Of bent u zelf het hoofdkantoor met branche kantoren in Groot Brittannië? Dan zou de BREXIT wel eens een verandering van rechtspraak kunnen betekenen. Zoals de Amerikanen middels het Privacy Shield (voorheen Patriot Act) allerlei zaken wel en niet kunnen maken als er Amerikaanse relaties bestaan, zo kan Groot Brittannië nu zelfstandig gaan besluiten of ze dit ook willen. Komt er een Brits Privacy Shield?

-        Londen, niet alleen het economisch hart van Europa waardoor er een veel financieel / economisch verkeer door “The City” loopt, maar ook het derde Europese verkeersknooppunt voor internet verkeer. LINX is goed voor gemiddeld 1990 Gbit/s aan dataverkeer (in verhouding, de AMS-IX is als nummer 2 goed voor gemiddeld 2749 Gbit/s – Bron Wat betekent het als dataverkeer over een niet Europees verkeersknooppunt gaat? Welke veranderingen in bevoegdheden brengt dit met zich mee?

-        U bent (r)E-tailer, wat gebeurt er straks met import en export heffingen? Er is nu al geen Schengen verdrag met Groot Brittannië, dus alles is nu al gebaseerd op losse overeenkomsten. Wellicht is deze schade dus nog wel beperkt. Maar als je kijkt naar inkoop van IT middelen en bijvoorbeeld hardware via een grijs kanaal uit Groot Brittannië haalt, of een clouddienst afneemt betaald in Britse Ponden, moet u er ernstig rekening mee houden op uw exploitatie dat de wisselkoers uw afgenomen dienst opeens veel duurder gaat maken door ongunstige voorspelde valuta effecten.

Nogmaals: dit is allemaal speculatie, we zien een hele belangrijke verandering in de geopolitieke verhoudingen aankomen die de Europese markt gaan beïnvloeden, als dit hele verhaal niet al gewoon met een sisser afloopt. Laten we hopen dat de Britten donderdag gewoon tot bezinning komen en dat we niet vrijdag allemaal een nieuwe Europese vlag met een ster minder hoeven te kopen. Hoewel dat dan weer wel goed is voor de economie.

Rob W.A. Vissers, Managing Director bij i³ groep

Terug naar nieuws overzicht