Redactie - 24 juni 2016

Hyperconverged voor accountmanagers

Heb jij dat gevoel ook als accountmanager in de IT? Dat gevoel dat er elke dag weer een nieuwe term bijkomt  waar iedereen zijn eigen draai aangeeft. “Hyperconverged” is één van die woorden die je de laatste tijd overal hoort. 

Wirwar aan oplossingen
Iedereen die je spreekt weet er wel iets over te vertellen. Elke grote vendor stort zich hierop. Cisco, EMC, VMware en ook HP laten dagelijks van zich horen. Dan heb je ook nog SimpliVity en Nutanix die volgens Gartner marktleider zijn in dit speelveld. Er is een wirwar aan oplossingen die jouw klant kunnen helpen een complex probleem op te lossen.

Leg mij het eens simpel uit
Bij Hyper denk ik meteen aan de hit van Scooter, Hyper Hyper. Maar wat is Hyperconverged nou eigenlijk? Je ziet allerlei mooie termen zoals inline deduplicatie en compressie. Ik hoor het en denk bij mezelf: “wauw die woorden moet ik onthouden voor als ik ooit weer een keer bij  m’n ouders moet scrabbelen tijdens de Kerst.”  Maar wat betekent het nou echt? Leg het mij eens uit zodat ik als salespersoon ook weet wat het betekent. Inline deduplicatie en compressie betekent dat wanneer data weggeschreven wordt er wordt gekeken of deze data ergens in het systeem al bestaat. Is dit zo? Dan sla je het niet op. Of je slaat alleen de wijzigingen op.  Dus alleen unieke content wordt opgeslagen. Voor mij is het op deze manier een stuk beter te begrijpen.

De magische doos
Ik weet nu dat ik met deze oplossing mijn klant kosten op opslag kan besparen. Maar is dat alles?  Nee, er zijn meer voordelen met Hyperconverged. Een heel rack met spullen wordt vervangen door slechts een paar boxen. En deze boxen worden allemaal gemanaged vanuit één programma. Het maakt het leven van de systeembeheerder een stuk makkelijker en overzichtelijker. Dus eigenlijk is dit de magische doos? Nou zo mooi is het nou ook weer niet, maar het neemt wel een heel stuk complexiteit weg in de organisatie. Daarnaast bespaar je enorm op de vierkante meters en gaat het stroomverbruik omlaag.

Lastig opereren
Een ander voordeel is dat je klant dankzij deze oplossingen vanuit zijn hoofdkantoor ook het datacenter op andere locaties kan beheren zonder dat hij in de auto moet springen en op locatie wijzigingen moet aanbrengen. Hij kan regels aanmaken om automatisch back-ups te maken die slechts enkele seconden in beslag nemen en die geen impact hebben op de performance van het netwerk. 

Een aantal weken geleden las ik een artikel over een ziekenhuis dat gehacked was en waar ransomware het systeem plat had gelegd. Het is toch best lastig operaties uit te voeren als je systeem het niet meer doet. Er werd flink veel geld gevraagd door de hackers om het systeem weer vrij te geven. Máár omdat het ziekenhuis een hyperconverged oplossing had konden ze binnen enkele minuten een backup terugzetten van het moment voordat ze gehacked waren. Daardoor kon het personeel weer snel aan de slag. Waarschijnlijk is Hyperconverged hier niet voor ontworpen, maar het is wel een hele mooie bijkomstigheid.

Door: Vincent Spijker, Business Development Manager Datacenter bij Comstor

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!