OpenIO als sleutel tot een goedkope cloud storage oplossing

05-07-2016 | door: Hans Steeman

OpenIO als sleutel tot een goedkope cloud storage oplossing

OpenIO, de in San Francisco gevestigde Franse start-up van storage oplossingen, begint steeds meer vorm te krijgen. Het bedrijf heeft zich tot doel gesteld zeer efficiënte cloud-storage oplossingen te bouwen, die de gebruiker ontlast van tal van complexe beperkingen. Het bedrijf met 20 medewerkers, bedient inmiddels al zo’n 60 miljoen eindgebruikers, vooral doordat men de emailplatformen van SFR en Orange in Franrijk gebouwd heeft. Het leeuwendeel van de softwareontwikkeling vindt in Lille (Frankrijk) plaats, in lijn met het Franse DNA.

Het huidige product wordt vooral ingezet voor de opslag van data die gerelateerd is aan email-platforms, streaming video en object storage. Het is daarmee een efficiënte omgeving voor storage als een service oplossing. Om hoge performance mogelijk te maken worden snel wisselende objecten (80% van de traffic) lokaal in de fast forward storage omgeving weggezet, minder frequent te modificeren objecten (de resterende 20%) kunnen naar een hyperscaler. Standaard X86-servers voorzien van de OpenIO software vormen het gewenste hyperscale platform. OpenIO software maakt van een rack met x86-servers in korte tijd een hyperscale storage en compute omgeving: aldus Laurent Denel (foto) de Co-Founder & CEO van OpenIO. Daarmee komt het model waarmee veel bekende internetbedrijven (zoals Google, Facebook, Netflix en eBay) groot geworden zijn, binnen het bereik van steeds meer internetondernemers.

 

Containers

Een bijzondere eigenschap is de schaalbaarheid van de omgeving. Het startvolume kan zeer klein zijn, OpenIO claimt dat onder het motto “start small grow fast”, het systeem te gebruiken is voor omgevingen van 0 TB - 1000+ Pbyte. Om het systeem snel te houden is de database gestructureerd volgens een model waarin containers worden gevolgd. In de containers zit uiteindelijk het gezochte object, maar het pad ernaar is veel overzichtelijker, korter en sneller gemaakt. Of te wel: “volg containers, niet de objecten.” Het hashing algoritme, dan gewoonlijk gebruikt wordt om naast de versleuteling ook de locatie van het object aan te geven, is veel flexibeler waardoor de infrastructuur snel kan schalen. Het platform beschikt over tal van API’s, voor C, Python, Java en Go en heeft interfaces naar zakelijke omgevingen voor email, video streaming en generieke storage. De REST API’s verwijzen naar Amazon S3 en Openstack Swift. Daarmee heeft de omgeving veel in huis om snel de kern van datacentra te worden. De combinatie van opslag en dataverwerking op een en hetzelfde platform is daarmee een op de toekomst ontwikkelde oplossing voor de ondernemingen. Voor de toekomst staat de ondersteuning van Kinetic drives op het programma (drives met een miniserver die direct via Ethernet te benaderen zijn). Dit is onderdeel van het programma nu OpenIO lid is geworden van dit open source project. Er is al een werkend concept en op certificering wordt nu gewacht.

BackBlaze

De volgende stap is de samenwerking met BackBlaze, waardoor de OpenIO-omgeving in combinatie met de BackBlaze-hardware een prijsvechter in de hybride cloud storage markt gaat faciliteren. Gleb Budman, de CEO van BackBlaze, wil op basis van deze combinatie een absoluut nieuw scherp prijspunt in de storage markt ondersteunen. BackBlaze is al langer actief als cloud storage provider en de horzel in de pels van grotere spelers. Samen met OpenIO gaan ze de weg van verdere professionalisering in. Voorlopig maakt men enkel gebruik van datacentra in de VS, hierdoor is het voor Europese bedrijven, gelet op de privacyrichtlijnen, nog niet simpel mogelijk de dienst te gebruiken. BackBlaze richt op een prijs van 0,5 dollarcent per gigabyte per maand, terwijl Amazon of Microsoft nu vier keer zo veel vragen. Of zoals het gezaghebbende magazine Forbes al eens omschreef: “Backblaze Undercuts All Cloud Storage Competitors”.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Cloud