Hoe verandert interactieve technologie de werkomgeving?

30-07-2016 | door: Blog
Deel dit artikel:

Hoe verandert interactieve technologie de werkomgeving?

Interactieve technologie kan helpen barrières te slechten en naadloze samenwerking tussen collega's mogelijk te maken, of zij zich nu in dezelfde ruimte bevinden of honderden, of zelfs duizenden, kilometers van elkaar zijn verwijderd. Aangezien kantoren steeds meer digitaal worden, is het vanzelfsprekend dat ook de onderlinge samenwerking profiteert van digitale, interactieve technologie.  Zoals hierboven aangegeven, kan het duidelijk een enorm voordeel zijn voor grote multinationale ondernemingen met vestigingen overal ter wereld, maar interactiviteit in de werkomgeving kan ook een groot pluspunt vormen voor kleine bedrijven, onderwijsinstellingen, zoals scholen, en zelfs logistieke ondernemingen. De truc is om de content, lessen of een vergadering meer aansprekend te maken en iedereen bij het gebeuren te betrekken en niet alleen maar een presentatie te houden voor een publiek.

Maar wat is interactieve technologie?
Zoals de naam al aanduidt, kan alles wat mensen in staat stelt om in de praktijk en op fysieke wijze interacties aan te gaan met wat zich voor hun neus afspeelt worden betiteld als interactieve technologie. Aangezien kantoren, scholen en andere werkomgevingen steeds verder gedigitaliseerd zijn, werd het blijkbaar moeilijker voor mensen om rechtstreeks samen te werken. Immers, de gemiddelde computer of laptop in de afgelopen 15 jaar kan moeilijk het meest tastbare object ter wereld worden genoemd, waardoor het soms moeilijk is voor mensen om samen te werken aan documenten. Het heeft tevens enkele van de natuurlijke, instinctieve manieren waarop wij als mensen werken weggenomen, zoals het vermogen om voorwerpen aan te raken, te schrijven of dingen te verplaatsen.

De ontwikkeling van touchscreentechnologie, met name bij smart devices zoals telefoons en tablets, is baanbrekend geweest op dit gebied, omdat het doorbladeren en lezen van digitale content of het maken van aantekeningen op digitale content hiermee een stuk gemakkelijker werd. Deze interactiviteit dringt nu langzaam door in bredere en grotere toepassingen die de manier waarop wij werken ingrijpend kunnen veranderen.

Er bestaan nu interactieve hybride apparaten, combinaties van laptop en tablet, die de grenzen tussen waar technologie voor 'bedoeld' is doen vervagen en mensen in staat stellen profijt te trekken uit touchscreentoepassingen gecombineerd met mobiliteit en connectiviteit. Samenwerkingssoftware brengt nu instant messaging, e-mails, VOIP, telefoons en interactieve schermen samen om vergaderingen tot veel aansprekendere en op samenwerking gebaseerde evenementen te maken, met behoud van de uiterst gemakkelijke mogelijkheid om besproken content op te slaan, te delen en te verspreiden.

Dit type interactiviteit is binnengedrongen in bestuurskamers en klaslokalen door middel van interactieve projectoren en grote interactieve schermen waarmee zelfs grote groepen tegelijkertijd interactief met hun werk bezig kunnen zijn. Andere typen van interactiviteit zijn te vinden in het sinds kort in opkomst zijnde gebied van draagbare technologie: smart glasses kunnen gebruikmaken van Augmented Reality om magazijnpersoneel te helpen artikelen, zoals pakketjes, te vinden, deze te volgen of om onderhoudspersoneel te helpen gedetailleerde instructies te volgen terwijl zij hun handen vrij houden voor het uitvoeren van de taak die er ligt.

Wat betekent dit voor de werkomgeving?
Toegenomen communicatie, een grotere efficiëntie en lagere kosten zijn allemaal cruciale factoren bij de in opkomst zijnde implementatie van interactieve technologie in verschillende verticale sectoren. Het vermogen om mensen van over de hele wereld direct bij activiteiten te betrekken op één specifieke locatie, zonder dat hier reiskosten aan verbonden zijn, is duidelijk een heel aantrekkelijk idee. En nu videoconferenties een heel scala aan interactieve hulpmiddelen kunnen bieden om samenwerking en communicatie met collega's nog gemakkelijker te maken, is het geen wonder dat dit soort oplossingen steeds vaker wordt gebruikt op kantoor.

In creatieve sectoren, zoals architectuur, streven medewerkers er al heel lang naar om de mate van interactiviteit waaraan zij gewend waren vóór de overschakeling op digitale creatie te handhaven. Terwijl voorheen schaalmodellen in de architectuur tot taak hadden een potentieel ontwerp tot leven te wekken, kan een multimediabril dit gebouw nu op volledige grootte en ter plekke aan een gebruiker tonen, waardoor deze industrie de beschikking heeft gekregen over een mate van interactiviteit die slechts een paar jaar geleden niet op grote schaal beschikbaar was.

Op scholen en universiteiten kunnen interactieve schermen worden gecombineerd met samenwerkingssoftware om meer dan ooit tevoren 'leren door te doen' te stimuleren. Studenten kunnen interactieve pennen, of zelfs hun handen, gebruiken om rechtstreeks te tekenen, spelen of aantekeningen te maken op werk vooraan in de klas.  Tevens kunnen studenten die zijn uitgerust met tablets samen hun werk delen met de rest van de klas, inclusief de door hen aangebrachte correcties. Hierbij kan het gaan om het delen van elkaars werk of om samenwerken aan een enkel gezamenlijk document.

Interactiviteit, in zijn meest elementaire betekenis, is altijd een belangrijke factor in de werkomgeving en in het onderwijs geweest. Naarmate het computergebruik verder toenam, ging een deel van deze directe interactiviteit verloren, maar nu helpt technologie om de kernelementen van interactiviteit opnieuw te ontgrendelen, zowel in het klaslokaal of in de bestuurskamer, als tussen groepen mensen die over de hele wereld verspreid zijn. Deze interactieve integratie verbetert niet alleen de betrokkenheid, maar verhoogt ook de productiviteit.  En naarmate deze technologie verder groeit, neemt de kans toe dat op samenwerking gerichte interactiviteit in toenemende mate naadloos wordt in de werkomgeving.

Door: Ward Estoppey, Channel Marketing Manager bij Epson Nederland

Terug naar nieuws overzicht