Redactie - 05 augustus 2016

Commerciël bedrijf krijgt toestemming voor vlucht naar de maan

Commerciël bedrijf krijgt toestemming voor vlucht naar de maan image

De Amerikaanse start-up Moon Express heeft als eerste privé bedrijf toestemming gekregen om op de maan te landen. Tot nu toe zijn er alleen maar overheidsinstanties geweest die mochten landen op de maan of zelfs maar een ruimtevaartuig buiten de baan van de aarde brachten.

Dit meldt Reuters. De start-up wil een maanlander ter grootte van een koffer op de maan zetten. In de lander zitten wetenschappelijke experimenten en de as van een overleden mens. Het gaat om een missie die twee weken zal duren. Daarbij stuurt hij foto's en video terug naar de aarde.

Vernieuwde regelgeving
Dat een privé bedrijf nu naar de maan mag zet de deur open voor andere commerciële activiteiten op en rond de maan. Tot nu toe was dit niet mogelijk, omdat de Verenigde Staten volgens een verdrag uit 1967 verantwoordelijk was voor alle vluchten van ruimtebedrijven. Vernieuwde regelgevend zorgt hierbij voor meer mogelijkheden.

Onder andere SpaceX zal hier vermoedelijk gebruik van maken. Het ruimtebedrijf van Elon Musk wil in 2018 een missie naar Mars starten. Volgens de nieuwe afspraken zal NASA bedrijven van advies voorzien, maar niet de regelgever zijn op dit gebied.

In samenwerking met Datanews

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!