Redactie - 09 augustus 2016

Datrium gaat in de hoogste versnelling met server based storage

Datrium gaat in de hoogste versnelling met server based storage image

Server based storage is in een geheel nieuwe fase gekomen nu start-up Datrium de hoogste versnelling kiest met een wat de kenners noemen “Insane mode”, vrij vertaald een krankzinnige mode. Deze mode laat qua prijs en performance alle andere storage oplossingen in het stof bijten, dankzij een zeer geavanceerde architectuur. De snelste storage oplossing tegen de laagste prijs; beter bekend onder de Datrium productnaam DVX. Het motto van Datrium: “Feeding the cache is king”.

Brian Biles, CEO en founder van Datrium heeft het nodige te vertellen. Het einde van de SAN kondigt zich volgens hem aan. Nieuwe technologieën vestigen zich definitief. Hoewel de hyperconverged markt nog klein is (1 miljard dollar) en de converged mark al vijf keer zo groot is (5 miljard dollar), is de markt voor traditionele storage nog steeds de grootste, circa 22 miljard dollar. Maar tijden en technologieën veranderen en dat gaan we nu echt zien. Zoals marktonderzoeker Gartner al prominent aankondigde: traditionele storage leveranciers gaan het zwaar krijgen. Storage schuift in rap tempo naar een server gebaseerde oplossing.

Flash

Er is nog een interessante trend: flash storage als geheugenchip (server flash) is veel goedkoper dan flash geheugen in de vorm van een disk drive (flash array). Het verschil in prijs is volgens Biles een factor 8. Daarmee is flashgeheugen gesoldeerd op een serverboard acht keer zo goedkoop dan verpakt in een storage array. Als bovendien in overweging wordt genomen dat bij een storage array netwerk, de seriële interface qua snelheid een serieuze bottleneck is, dan doemt een storage revolutie aan de horizon op. Traditioneel flashgeheugen geïntegreerd in een snelle server is benaderbaar met snelheden van meer dan 3 miljoen iOPS. Het Datrium DVX-systeem is daarmee een extreem efficiënte oplossing die de meeste componenten uit een extern diskarray overbodig maakt, wat rest is een schijfcapaciteit van 12 x 4 Tbyte NVRAM (dus 48 Tbyte ruwe opslagcapaciteit) resulterend in 29 Tbyte netto opslagcapaciteit. Dankzij de ingebouwd datareductie van 2 - 6 keer is de beschikbare capaciteit voor de gebruiker dan 58 tot 175 Tbyte. Datafeatures zoals dedupe, RAID 6 en allways-on, worden gehost in VM-units waarvan er maximaal 32 gebruikt kunnen worden.

Geheugen

Om dit mogelijk te maken moet de server met 8 cores werken, waarvan 20 procent van de capaciteit gereserveerd is voor de Datrium software. Deze host implementeert de cache functie voor de flash opslag, alsmede de schrijf/leesfunctie die de data uiteindelijk wegzet in het niet vluchtige geheugen (NVRAM). Het systeem realiseert meer dan 3 miljoen IOPS en heeft geen vendor lock-in aldus Biles.

Dataservices

Datrium DVX is daarmee een nieuwe benadering voor schaalbare dataopslag, in een multi-tier model met een mix van SSD- en HDD-opslag. Het is een virtuele storage oplossing met ingebouwde intelligente dataservices. Dankzij de compacte opzet gaan snelheid en lagere kosten perfect met elkaar samen zo besluit Biles.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!