AWS en Microsoft leiden Gartner Magic Quadrant 2016 Cloud IaaS

11-08-2016 | door: Witold Kepinski

AWS en Microsoft leiden Gartner Magic Quadrant 2016 Cloud IaaS

AWS en Microsoft leiden de Gartner Magic Quadrant 2016 voor Cloud Infrastrucure as a Service (IaaS)Google is de enige visionair. Niche spelers zijn Rackspace, Virtustream, Centurylink, VMware, NTT, IBM SoftLayer en Fujitsu.

De sterke groeiers en innovators zijn Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google. AWS heeft de meeste soorten klanten en cases met een goede trainingss- en certificeringen aanbod. Bedrijven die AWS gebruiken zouden overwegen om professional services af te nemen en cloudbeheersoftware aanschaffen om de kosten te meten.

Microsoft Azure

Microsoft Azure biedt integratie van IaaS en PaaS. Azure is tevens meer open door ondersteuning voor Red Hat. Steeds meer IT-beslissers zullen kiezen voor Azure. Daarom worden Microsoft partners klaargestoomd, zodat ze Azure managed services en professional services kunnen leveren. Er is wel nog werk aan de winkel rond API betrouwbaarheid en veilige authenticatie waardoor er meer oplossingen op Azure kunnen draaien.

Google

Google heeft zijn IaaS aanbod geoptimaliseerd onder andere dankzij zijn krachtige infrastructuur voor zijn zoekmachine. Hierdoor kunnen klanten een IaaS cloud gebruiken die net zo snel werkt als Google. Maar is nog werk aan de winkel rond user management, rol-gebaseerde access control (RBAC), een behoefte aan minder complexe netwerktopologie, software licentie gebruik via marktplaatsen en licentie overeenkomsten. Verder verkoopt Google direct terwijl Microsoft veel met partners samenwerkt.

Rackspace, VMware, NTT en Fujitsu

Rackspace heeft kennis van OpenStack en biedt nu ook managed AWS support en private cloud. Maar het heeft moeite de grote public cloud giganten AWS, Microsoft en Google bij te houden. Een overname kan Rackspace helpen verder te groeien.

VMware moet nog verder zien te groeien met vCloud Air. Dat geldt ook voor NTT Communications (NTT Com) die een standaard cloud IaaS aanbod heeft maar niet zo groot is als de toppers in deze markt. Fujitsu moet ook nog verder groeien waarbij het overnames zal doen.

Lees het uitgebreide rapport met de de voordelen en nadelen per cloud IaaS aanbieder hier.

Gartner-IaaS-MQ-2016.jpg

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud