Wouter Hoeffnagel - 11 augustus 2016

Google krijgt 6 miljoen euro boete in Rusland wegens machtsmisbruik

Google krijgt in Rusland een boete van 438 miljoen roebel, omgerekend 6 miljoen euro, opgelegd wegens machtsmisbruik. Rusland stelt dat Google met zijn Android besturingssysteem misbruik heeft gemaakt van zijn marktpositie.

Dit heeft de Russische mededingingsautoriteit FAS bekend gemaakt. FAS stelt dat concurrerende bedrijven niet de mogelijkheid hebben hun diensten standaard op Android aan te bieden, iets wat Google wel doet met zijn kaartendienst Google Maps en zijn zoekmachine. Beide zouden hierdoor een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van concurrerende diensten. Google ontkent de Russische wet te hebben overtreden. Het bedrijf gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Het Amerikaanse IT-bedrijf ligt al langer onder vuur vanwege zijn werkwijze. In juli werd Google voor de derde keer in twee jaar tijd door de Europese Commissie officieel aangeklaagd. In de laatste rechtszaak wordt Google beschuldigd van machtsmisbruik op de advertentiemarkt via zijn eigen advertentieplatform. Daarnaast zijn officiële aanklachten ingediend wegens machtsmisbruik met het Android besturingssysteem en machtsmisbruik met de prijsvergelijkingsdienst Google Shopping.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!