Witold Kepinski - 12 augustus 2016

Adobe bouwt software licentie audits af

Adobe stopt met zijn software licentie audits in de meeste delen van de wereld zo meldt Gartner research director Stephen White in een blog

Volgens White wordt ook het audit gebeuren in de EMEA op een gegeven moment gestopt. Wel zijn er audit en compliance bezoeken in de APAC regio waaronder China valt. Doordat Adobe meer cloud software verkoopt is het makkelijker te zien of klanten de juiste licenties kopen. Sinds enkele jaren biedt het zijn Creative Suite, met onder meer Photoshop, Illustrator, Flash, Indesign en After Effects in de cloud aan. De software draait in praktijk weliswaar lokaal, maar de programma's hebben daarbij een abonnementsformule die je maandelijks of jaarlijks vernieuwt.

Dat maakt dat je niet de volle pot betaalt wanneer je pakweg Photoshop maar een maand wil gebruiken, of dat je de prijs kan spreiden per maand in plaats van meteen enkele honderden of duizenden euro's (voor wie één programma of de hele suite aanschaft) neer te tellen.

Meer controle

Door Adobe's producten aan de cloud te koppelen heeft het bedrijf een beter zicht gekregen op wie de software gebruikt, waardoor het nut van software-audits verdwijnt. Tegelijk wordt het moeilijker om de software zomaar te pirateren. White nuanceert dat CIO's minder audits waarschijnlijk verwelkomen. Maar hij wijst er op dat je in een cloudmodel minder onderhandelingsruimte hebt over de prijs.

Soortgelijke veranderingen zijn volgens White ook te bespeuren andere partijen in de markt.  Oracle gaat volgens The Register zijn licentie services divisie afbouwen omdat er vanuit de cloud beter gecontroleerd kan worden. Microsoft nam recent afscheid van zijn Software Asset Management competency.

Adobe geeft geen commentaar op de veranderingen. Ook duikt de naam van Adobe nog steeds op in de ledenlijst van BSA, de organisatie die namens grote softwarehuizen bedrijven controleert op piraterij. Als de bewering van Gartner klopt, dan wil het bedrijf dus wel zijn audits afbouwen, maar daar niet al te openlijk voor uit te kast komen.

Lees meer in The Register of in de Gartner blog

WK ism met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!