Redactie - 16 augustus 2016

Lenovo ThinkPad P70 getest

Lenovo ThinkPad P70 getest image

Als we krachtige laptops bespreken bij Hardware.Info dan zijn het veelal modellen die gericht zijn op gaming. Deze 17,3 inch Lenovo ThinkPad P70 vormt hier een uitzondering op. Dit is namelijk een workstation. We hebben hem uitgebreid aan de tand gevoeld. 

Lenovo heeft voor dit model gekozen voor een heel vertrouwd uiterlijk. Als je eerder een ThinkPad hebt gezien dan zul je duidelijk de gelijkenissen zien. Hij is uiteraard zwart en ook de werkplek bevat veel bekende elementen. Zo is daar het beroemde, comfortabele toetsenbord met een lekker diepe aanslag waar je snel je weg kunt vinden. Ook de vertrouwde trackpoint in het midden van het toetsenbord is weer aanwezig. Ook bij het touchpad heeft Lenovo zich niet door moderniteiten van de wijs laten brengen en daar zijn gewoon zes echte toetsen omheen aangebracht. Dit is geen luxe paard, maar een werkpaard en de Lenovo ThinkPad P70 staat voor gemiddeld 2230 euro in de Hardware Info Prijsvergelijker.

Zoals het hoort bij een workstation is de Lenovo ThinkPad P70 gecertificeerd voor een groot aantal softwarepakketten. Zo weet je zeker dat het apparaat betrouwbaar daarmee werkt. Op deze pagina kun je zien welke software officieel ondersteund wordt. 

Rechtsonder is er wel een heel bijzonder element aangebracht en wel een X-Rite colorimeter waarmee je het Full HD paneel van de laptop snel en eenvoudig kunt kalibreren, verderop in deze review komen we daar nog uitgebreider op terug. Rechts van het toetsenbord heeft Lenovo een vingerafdruklezer geplaatst. De beveiliging gaat nog een stap verder, want er is ook een lezer voor smartcards ingebouwd. Zo kun je in een zakelijke omgeving inloggen met behulp van een pasje.

Als je verder rondom deze laptop kijkt dan valt op dat je niet hoeft te klagen over de aansluitmogelijkheden. Als we de USB-aansluitingen links en rechts optellen dan komen we op in totaal vier keer USB 3.0. Ook aan de achterkant van de laptop vind je nog een aantal connectors. Daar is de voedingsaansluiting, de netwerkverbinding en twee keer Thunderbolt 3 in USB-C formaat geplaatst. Zo kun je dus ook makkelijk supersnelle randapparatuur met je laptop koppelen.

Ook tref je aan de rechterkant een aansluiting die we al een tijdje niet meer tegengekomen zijn. Het is een zogenaaamde ExpressCard 34 waarin kleine insteekkaartjes passen waarmee je de functionaliteit van de ThinkPad P70 verder kunt uitbreiden. Aan de onderkant vind je ook nog een aansluiting voor een dockingstation. Handig, want dan hoef je als je op je werkplek niet iedere keer alle kabels van de randapparatuur aan te sluiten. Je hoeft de laptop alleen maar neer te zetten en kunt aan de slag.

Mocht je nu denken dat dit vast geen lichte machine zal zijn, dan heb je gelijk. Wanneer we de P70 op de weegschaal zetten dan slaat deze uit naar 3,4 kilo. Dat is toch wel een behoorlijk gewicht en wat minder fijn als je hem vaak in je (rug-)tas mee moet nemen.

Lees meer over de test in Hardware info

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!