Wouter Hoeffnagel - 16 augustus 2016

LinkedIn in actie tegen geautomatiseerde dataverzameling

Het zakelijke sociale netwerk LinkedIn gaat het verzamelen van data van de site met behulp van bots aanpakken. Het bedrijf klaagt honderd mensen aan die zich hiermee bezig zouden houden.

LinkedIn beschikt over IP-adressen die door de bots worden gebruikt, maar weet niet precies wie gebruik maakt van deze IP-adressen. Wie de rechtszaak hoopt LinkedIn de identiteit van deze gebruikers te achterhalen. LinkedIn heeft al langer maatregelen geïmplementeerd die geautomatiseerde dataverzameling tegen gaan. Het bedrijf stelt echter dat de honderd mensen die nu worden aangeklaagd met behulp van bots deze maatregelen omzeilen.

Het bedrijf stelt dat de gebruikers nepaccounts hebben aangemaakt op LinkedIn om informatie te kunnen verzamelen van profielen van andere gebruikers. Hiermee hebben de gebruikers de gebruikersvoorwaarden voor LinkedIn geschonden. Dit vormt nu de basis van de rechtszaak, die in de Amerikaanse staat Californië dient. Het is niet duidelijk voor welke doeleinden de gebruikers in kwestie data verzamelen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!