Witold Kepinski - 17 augustus 2016

Data integratie markt was in 2015 goed voor 2,8 miljard dollar

Data integratie markt was in 2015 goed voor 2,8 miljard dollar image

Gartner schat dat de markt voor data integratie tools eind 2015 ongeveer 2,8 miljard dollar waard was, een stijging van 10,5 procent in vergelijking met de situatie eind 2014. Dit meldt Gartner in de Magic Quadrant voor Data Integratie Tools.

Data integratie omvat de processen, architecturale technieken en tools die data uit het hele spectrum van informatietypen binnen de onderneming en daarbuiten verzamelt, transformeert, combineert en beschikbaar stelt. Dat alles om tegemoet te komen aan de behoefte aan data voor alle toepassingen en bedrijfsprocessen.

Volgens Gartner blijft data-integratie een centrale rol spelen in de informatie-infrastructuur van organisaties. Maar in het tijdperk van digitaal zaken doen en met de groeiende vraag naar autonome algoritmische processen die door de gebruiker kunnen worden geïnitieerd, komt er meer nadruk te liggen op de flexibiliteit en dynamiek van data-integratieprocessen. Het is niet langer acceptabel om applicaties eerst in silo’s te ontwikkelen en te laten functioneren en daarna pas na te denken over de integratie van het ‘bijproduct’ data. Integratie achteraf wordt vervangen door proactief informatiemanagement.

De auteurs van het Gartner-rapport geven verder aan dat “organisaties die ernaar streven probleemloos data te delen steeds vaker de voorkeur geven aan flexibele tools die slechts een keer geconfigureerd hoeven te worden voordat ze gebruikt kunnen worden op verschillende platformen, een samengestelde architectuur hebben en zonder extra werk breed ingezet kunnen worden.

De markt wordt geleid door Informartica. Daarna volgen IBM, SAP, Oracle, Talend en SAS. “Voor het eerst in vijf jaar wordt in het Gartner Magic Quandrant voor data integratie een nieuw bedrijf gepositioneerd als “”Leider “, zegt Mike Tuchen, CEO van Talend. “Wij zijn erg trots op deze prestatie, die in mijn ogen representatief is voor een bredere verschuiving in de markt met de introductie van nieuwe cloud- en big data-platformen."

“Het feit dat SAS door Gartner wederom is uitgeroepen tot leider, onderstreept ons sterke track record op het gebied van onder meer self-service datapreparatie, datavirtualisatie en het in-stream verwerken en analyseren van grote hoeveelheden realtime data”, zegt Rein Mertens, Principal Business Solutions Manager bij SAS. “We hebben er in het afgelopen jaar hard aan gewerkt om integratie met nieuwe databronnen en -platformen als Hadoop, Hive, Impala en Amazon Redshift eenvoudiger en efficiënter te maken. Hiervoor gebruiken we onder andere Apache Spark voor het in-memory uitvoeren van geavanceerde data kwaliteitsregels en integratie met YARN en Apache Camel voor het naadloos opereren binnen een big data-platform. SAS Data Management zorgt voor zo min mogelijk verplaatsingen van data en een zo optimaal mogelijke verwerking van grote hoeveelheden gegevens.” 

data-integration-magic-quadrant-2016.jpg

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!