Wouter Hoeffnagel - 18 augustus 2016

‘NSA-medewerker zit achter datalek Equation Group’

De spionagetools en data van de Equation Group, een cybercrimegroepering die in verband wordt gebracht met de NSA, is online gezet door een NSA-medewerker. Dit stelt een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst, die anoniem wil blijven.

De Equation Group is een cybercrimegroepering die in 2015 door Kaspersky Lab in verband is gebracht met de NSA. De groep zou onder andere betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van Stuxnet, een virus dat ontwikkeld zou zijn om ultracentrifuges te saboteren die worden gebruikt in het nucleaire programma van Iran.

‘Data is afkomstig van de NSA’
De website Motherboard meldt met een ex-werknemer van de NSA te hebben gesproken. Deze stelt dat de data inderdaad van de NSA afkomstig is. Zo wijst de voormalig werknemer op de aanwezigheid van verschillende scripts in de uitgelekte data. Deze script zouden uitsluitend worden gebruikt op werkstations van de NSA, en niet op andere locaties te vinden zijn. Daarnaast zouden de directories die zichtbaar zijn op een online geplaatste screenshot uitsluitend door de NSA intern gebruikt worden.

De werknemer stelt ook dat de uitgelekte data staat opgeslagen op servers van de NSA die niet zijn verbonden met internet. Dit maakt het nagenoeg onmogelijk op afstand toegang te krijgen tot deze data. De anonieme bron vermoedt daarom dat het datalek in werkelijkheid het werk is van een werknemer van de NSA. De Shadow Brokers, de groep die de data te koop aanbiedt, zou in werkelijkheid dan ook geen groep zijn, maar één enkele NSA-medewerker.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!