Nederlandse werknemer is veelprinter

Nederlandse werknemer is veelprinter

25-08-2016 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Nederlandse werknemer is veelprinter

Een papierloos werkleven is nog lang geen werkelijkheid voor de Nederlandse werknemer. Van de werknemers die wel eens printen op kantoor, doet maar liefst 24 procent dit dagelijks en 27 procent geeft zelfs aan meerdere keren per dag een printje uit het apparaat te halen. Dat blijkt uit onderzoek van Epson onder 500 medewerkers van diverse Nederlandse bedrijven.

Opmerkelijk is dat de jongere generatie niet eens zoveel onderdoet voor de oudere werkgarde. Van de 18- tot 34-jarigen geeft 52 procent aan gemiddeld één tot vier keer per week te printen en 47 procent laat weten dagelijks of vaker te printen. Bij werknemers die 50 jaar of ouder zijn, is dit respectievelijk 46 en 54 procent.

Gekeken naar functietitel wordt het minste printpapier verbruikt (gemiddeld één of twee keer per week) door IT (33 procent), verkoop (34 procent), productie (36 procent) en marketing (37 procent). De grootverbruikers zijn te vinden bij personeelszaken, op het secretariaat, of bij financiën. Van de ondervraagden binnen deze functies geeft respectievelijk 40, 44 en 52 procent aan meerdere keren per dag te printen.

Het gebruiksgemak van papier

“Het papierloze kantoor is simpelweg niet opportuun en zal dat waarschijnlijk ook niet worden binnen afzienbare tijd,” zegt Ward Estoppey (foto), Channel Marketing Manager bij Epson Nederland. “Er zijn veel voordelen aan het digitaal informatie delen, maar tot de technologie ons dezelfde flexibiliteit en hetzelfde gebruiksgemak biedt als papier, zullen we papier ernaast blijven gebruiken. Voorlopig is het zelfs zo dat we ieder jaar meer verbruiken. Maar bedrijven kunnen hun printervloot vaak nog wel efficiënter inrichten.” 

Voorspelbare kosten

Printeronderhoud, wachttijden en de noodzaak om de werkplek te verlaten om prints op te halen, behoren tot de grootste frustraties als het op printergebruik aankomt. Het zijn zaken die beslag leggen op de tijd van werknemers en die een grote impact hebben op de motivatie, de productiviteit en uiteindelijk de efficiëntie van het hele bedrijf. Estoppey: “Voor de afdelingen personeelszaken, op het secretariaat, of bij financiën is het nuttig om gebruik te maken van een gedistribueerde printervloot, waardoor deze printgrage mensen lokaal een printer tot hun beschikking hebben. Combineer je dit met een printabonnement, zoals Print365, dan zijn de afdrukkosten bovendien volledig voorspelbaar.”

Wat printen we?

Waarvoor gebruiken Nederlanders de printer het meest? Rapportages (49 procent) worden het meest geprint, op de voet gevolgd door documenten voor eigen gebruik (39 procent), interne memo’s (37 procent) en beleidsstukken (32 procent). Daarna komen presentaties (22 procent), offertes (21 procent) en facturen (21 procent).

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door Multiscope in opdracht van Epson Nederland, onder 500 werknemers van organisaties waar thuiswerken mogelijk zou moeten zijn en die regelmatig printen, zoals de financiële sector, makelaars, consultancy, advocatuur, sales, accountmanagers en vertegenwoordigers.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

printing, MKB