Wouter Hoeffnagel - 31 augustus 2016

Netneutraliteit gaat in volledige Europese Unie gelden

Netneutraliteit gaat voor de volledige Europese Unie (EU) gelden. Dit blijkt uit een publicatie waarin de Europese telecomtoezichthouders aangeven hoe zij de netneutraliteit in de EU gaan implementeren. De nieuwe Europese regels komen in grote mate overeen met de regels voor netneutraliteit die in Nederland al langer gelden. Voor Nederlandse internetgebruikers verandert er dan ook weinig tot niets.

De nieuwe regels rond netneutraliteit bepalen dat zowel mobiele als vaste providers binnen de Europese Unie de toegankelijkheid van diensten en websites niet mogen manipuleren. Zo mogen zij het dataverkeer niet belemmeren of vertragen, geen extra geld vragen voor het gebruik van bepaalde diensten en eigen diensten niet langer beter laten werken dan die van concurrenten.

‘Europese toezichthouders zijn niet geboden voor lobby’
De Europese regels rond netneutraliteit waren al goedgekeurd door zowel de Europese Raad als het Europees Parlement. Nu hebben de telecomtoezichthouders aangegeven hoe zij deze regels gaan implementeren. Hierbij dat de Europese netneutraliteit minder sterk zou zijn dan die in Nederland, wat zou betekenen dat de Nederlandse netneutraliteit afzwakt zou moeten worden. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Bits of Freedom zegt in een verklaring op zijn website: “De Europese toezichthouders (BEREC) geven hun uitleg van de nieuwe Europese regels over netneutraliteit, en ze lijken niet te zijn gebogen voor de enorme lobby van Europese providers. De toezichthouders zullen bij de handhaving van de regels de vrijheid van de internetgebruiker een groot gewicht toe kennen.”

‘Zero rating’ wordt vanuit Europa overigens niet verboden. Hierbij kunnen gebruikers bepaalde diensten gebruiken zonder dat dit meetelt voor hun databundel, wat deze diensten extra aantrekkelijk maakt ten opzichte van concurrerende diensten. Minister Kamp van Economische Zaken heeft al een maatregel uitgevaardigd om in de Nederlandse implementatie van de Europese regels zero rating alsnog aan banden te leggen. De Eerste Kamer moet zich nog over deze maatregel buigen.

'Nederland gaat een stapje verder'
“Mooi voor ons is dat Nederland nog een stapje verder gaat. Minister Kamp van Economische Zaken wilde die discussie over prijsdiscriminatie voor zijn. Hij deed daarom een wetsvoorstel waarmee de Europese regels aangevuld worden en prijsdiscriminatie verboden is. Waar de uitgangspunten van de toezichthouders niet meer zijn dan dat (“uitgangspunten” of “richtlijnen”), is die Nederlandse aanvulling wél bindend. In Nederland is prijsdiscriminatie dus gewoon niet toegestaan. Overigens moet dat wetsvoorstel nog wel door de Eerste Kamer, maar dat lijkt niet meer dan een formaliteit te zijn”, aldus Bits of Freedom.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!