Redactie - 05 september 2016

Juncker verdedigt megaboete voor Apple

De monsterboete voor Apple is geen zet tegen de Verenigde Staten (VS), maar volledig gebaseerd op de Europese wetgeving. Dit stelt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

Juncker deed zijn uitspraak volgens Reuters afgelopen zondag. Hij stelt dat de belastingonderzoeken van de Commissie doorgaans Europese bedrijven onder de loep nemen. De onderzoeken maken volgens Juncker deel uit van een gezamenlijk Europees initiatief om belastingontwijking van multinationals aan te pakken.

Onwettige belastingvoordelen
Apple kreeg vorige week een monsterboete van dertien miljard euro opgelegd nadat Europa oordeelde dat het bedrijf via zijn Iers Europees hoofdkwartier onwettige belastingvoordelen kreeg. Zo betaalde Apple een veel lager percentage dan andere bedrijven.

Ceo Tim Cook reageerde kort na het bekendmaken van de boete in een open brief waarin hij illustreert hoe belangrijk het bedrijf is voor de Ierse economie. Tegenover de Ierse krant Independent omschrijft hij de boete als "totale politieke zever." Juncker is het daar echter niet mee eens. Volgens hem is het bedrag gebaseerd op reeds bestaande feiten en regels. "Dit is geen beslissing tegen de VS", aldus Juncker.

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!