ACM wil nieuwe EU-regels voor duopolie KPN en Ziggo
11-09-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

ACM wil nieuwe EU-regels voor duopolie KPN en Ziggo

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat de Europese Unie (EU) nieuwe regelgeving introduceert om de duopolie van KPN en Ziggo aan te pakken. Op dit moment is alleen KPN verplicht zijn infrastructuur toegankelijk te maken voor concurrenten.

Dit zegt Henk Don, bestuurder van de ACM tegen het FD. Traditioneel richt de EU zich volgens de ACM op het aanpakken van de sterkste speler op de markt, die doorgaans via een voormalige staatsmonopolie deze positie heeft verkregen. In ontwikkelde markten zoals Nederland en België zou echter steeds vaker sprake zijn van een duopolie, waarbij twee grote spelers de macht in de markt verdelen.

Minder strenge Europese regelgeving
Onlangs maakte de EU bekend de regels voor het openstellen van infrastructuur minder streng wil maken. Zo zouden telecomproviders niet langer verplicht zijn een gereguleerd tarief te hanteren voor toegang tot hun infrastructuur, en zijn zij vrij deze prijzen zelf te bepalen. Hiermee wil de EU investeringen in infrastructuur financieel aantrekkelijker maken voor providers en investeringen hiermee stimuleren.

KPN zou al een verzoek hebben ingediend bij de ACM om ook Ziggo te verplichten zijn netwerk open te stellen voor concurrenten. Don stelt echter dat hiervoor een juridisch en economisch kader voor nodig is vanuit Brussel. 

Terug naar nieuws overzicht