‘Als we het laten zien is iedereen overtuigd’

15-09-2016 | door: Johan van Leeuwen

‘Als we het laten zien is iedereen overtuigd’

Softwareontwikkelaar Awingu en dienstverlener Detron zijn erg blij met elkaar. Walter van Uytven van Awingu en Phillip Callaway en Rob Meulenberg van Detron leggen uit waarom hun samenwerking, die eerder dit jaar van start ging, zo goed verloopt.

Voor Awingu is de samenwerking met Detron een belangrijke stap in Nederland. CEO Walter Van Uytven: “Wij werken honderd procent indirect en hebben daarbij de strategie dat het niet om het aantal partners gaat maar om de kwaliteit ervan. Detron is in Nederland toonaangevend en heeft heel mooie referenties.”
Rob Meulenberg, directeur van de Limburgse vestiging van Detron Telecom en ICT, is omgekeerd ook erg blij met Awingu. “Awingu is de juiste oplossing op het juiste moment. Dat komt door de huidige behoefte van de markt. Die wordt bepaald door mobiliteit, BYOD, security en gebruiksgemak.”

Simpel
“De afgelopen twintig jaar zijn IT-oplossingen alleen maar complexer geworden”, vervolgt hij. “We bouwen laag op laag op laag. De eis van de eindgebruiker is duidelijk. Die wil altijd en overal kunnen werken. En sinds een paar jaar is daar de eis bijgekomen dat dat met elke device, ongeacht het besturingssysteem, moet kunnen. Ondanks dat het geen nieuwe thema’s zijn, was er nog geen goede en eenvoudige oplossing voor. Die heeft Awingu wel.”
Zijn collega Phillip Callaway, senior architect, vult aan: “Awingu maakt een URL van je werkplek. Er is geen enkele andere tool die dat op die manier doet. En ze kunnen dat in elke omgeving, met elk besturingssysteem, op een manier die voor de eindgebruiker heel simpel is. Je logt in met je credentials en je kunt aan de slag. De kracht is dat ze als bovenlaag geen complexiteit aan het geheel toevoegen.”

Successen
Awingu is een van oorsprong Belgische fabrikant met haar hoofdkantoor in Gent en andere vestigingen in New York en San Francisco. Het faciliteert de cultuur van Het Nieuwe Werken en van Bring en Choose You Own Device. Zonder software te hoeven installeren kun je via je browser bij je bestanden. “Dat kan in elke omgeving, met elk bestuurssysteem en met vrijwel elke browser”, legt Van Uytven uit. In België heeft Awingu een serieuze lijst aan partners en klanten opgebouwd. In Nederland timmert het de laatste tijd stevig aan de weg en ook in onder andere Zweden, Italië en de VS zijn de eerste successen een feit.
Eén van die successen is dat Awingu in korte tijd een belangrijke strategische globale partner van Microsoft is geworden. Van Uytven: “Bij het Microsoft van een paar jaar geleden hadden we niet gepast. Maar het nieuwe Microsoft denkt heel erg vanuit browsers en niet meer alleen vanuit haar Windows-besturingssysteem. Office 365 doet het bijvoorbeeld ook prima op producten van Apple. In die toekomst geloven wij ook.”

Bewezen
Meulenberg: “We staan open voor vernieuwing, in elk van onze architectuurdomeinen, maar we kiezen bij Detron niet voor nieuwkomers. Het moeten oplossingen zijn die zich hebben bewezen. Awingu is wat dat betreft zeker ver genoeg. Natuurlijk, het is nog geen naam die in Nederland heel bekend is. Maar we merken tijdens presentaties dat, op het moment dat we het laten zien, letterlijk iedereen overtuigd is. Er heeft nog niemand gezegd: ‘Dit vind ik niks’. Qua stabiliteit, flexibiliteit, schaalbaarheid, eenvoud en veiligheid is Awingu verder dan de traditionele oplossingen.” Callaway: “Wij hebben ook het doel om IT simpeler te maken en zij zijn daarbij een belangrijke bouwsteen.”
Van Uytven hoort de lovende woorden van Meulenberg en Callaway over zijn bedrijf met een glimlach aan. “Dat mensen overtuigd raken op het moment dat ze het zien herken ik heel duidelijk. In België zijn we bekender dan in Nederland en worden we door veel bedrijven als een alternatief voor de traditionele oplossingen gezien.” Meulenberg: “Ik weet zeker dat dat in Nederland ook gaat gebeuren.”

CIO’s onder druk
Hoewel de vraag naar device- en plaatsonafhankelijk werken vanuit de gebruikers komt, is Awingu volgens Meulenberg een oplossing die daarnaast ook voor IT-managers en CIO’s interessant is. “Zij staan van twee kanten onder druk. Ze verliezen macht. Eindgebruikers hebben moeite met beperkingen. Ze willen vanaf elk device op dezelfde manier kunnen werken. Maar elk mobieltje is besmet en als IT-manager of CIO wil je niet de voordeur en de achterdeur tegelijkertijd open zetten. Want zij hebben nog wel dezelfde verantwoordelijkheid en worden er op afgerekend als er iets fout gaat.”
Volgens Van Uytven is Awingu de oplossing voor deze spagaat. “Je werkt vanuit de browser in een omgeving die geen voetstappen achterlaat op het device zelf. De omgeving is met een wachtwoord, en eventueel ook ‘two factor authentication’, beveiligd en alles is SSL-encrypted. En IT-managers kunnen vanaf een afstand alle applicaties en bestanden beheren.”

Mobile natives
“Bij Awingu proberen we altijd vanuit de zogeheten mobile natives te denken”, vervolgt Van Uytven. “Jonge mensen met hoge eisen. Dingen die we in onze branche heel logisch vinden zijn dat voor hen lang niet altijd. Zij willen, als ze op een andere locatie werken, meteen bij hun bestanden kunnen zonder een applicatie te hoeven opstarten. Bestanden moeten makkelijk met elkaar gedeeld kunnen worden, ook als het geen Word of Excel is. En we hebben bijvoorbeeld ook heel veel energie gestoken in een printoplossing die ervoor zorgt dat mensen die, bijvoorbeeld, op een vaste PC in een hotel aan het werk zijn gewoon vanaf de daar aanwezige printer kunnen printen.”

En-en-verhaal
Meulenberg heeft uiteraard nagedacht over het type klant van Detron waar Awingu het beste bij past. “Het is voor elk bedrijf met veel mobiele werkers interessant. Maar ook voor bijvoorbeeld de zorg. In België zijn ze sterk bij overheden, maar in Nederland merken we dat die doelgroep nog conservatief is. Toch hoeft dat geen probleem te zijn, want ook als bedrijven om één of andere reden met, bijvoorbeeld, Citrix willen blijven werken is dat voor Awingu geen probleem. Het kan ook prima een en-en-verhaal zijn. Dat is juist de kracht.”

Tastbaar
Van Uytven: ”Wat onze propositie vaak tastbaar maakt is dat ik bij meetings vraag aan mensen of ze op het device dat voor hun neus ligt, vaak een iPad, de applicatie kunnen gebruiken die voor hun werk het belangrijkste is, zoals een boekhoudprogramma of een CRM-systeem. In veel gevallen kunnen ze dat niet omdat er beperkingen zijn. Wij lossen die op.”

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software
Software