Witold Kepinski - 23 september 2016

ROAD2016 kort gedingen voor Rechtbank Den Haag

Er hebben afgelopen 22 september kort gedingen rond de Rijksoverheid aanbesteding ROAD2016 voor de rechtbank in Den Haag plaatsgevonden. Het gaat om een aanbesteding van 144 miljoen euro die voorlopig gegund was aan een aantal IT-dienstverleners. De rechtszaal zat vol met belangstellenden en het wemelde van advocaten die diverse partijen vertegenwoordigden.  

Protinus IT en PQR maken elk apart bezwaar via een kort geding dat Infotheek is geselecteerd. Protinus IT is van mening dat Infotheek tijdens de inschrijvingsprocedure geen certificering had voor bepaalde Cisco apparatuut maar Infotheek zegt wel dat te zijn. Daarnaast wil het consortium i3 Avit Centralpoint weer meedoen. Daar wil PQR weer een stokje voor steken. Volgens de Rechtbank Den Haag heeft het consortium i3 Avit Centralpoint zich voor de aanbesteding ingeschreven met kortingspercentages die het van plan is in minicompetities te hanteren en dat mag niet zo blijkt uit een eerder geding. PQR en Protinus IT hadden daarover eerder een kort geding tegen de Nederlandse Staat rond de ROAD2016 aanbesteding aangespannen en gewonnen. PQR en Protinus beweerden dat er sprake was van manipulatieve kortingspercentages die door de winnaars waren gegeven. De rechtbank in Den Haag kon dat niet bevestigen, maar het vindt dat het consortium i3 Avit Centralpoint niet in de aanbesteding met kortingspercentages in minicompetities mag inschrijven.

Kortingspercentges

In de uitspraken (1) en (2) van het korting geding van PQR en Protinus verbiedt de rechter de Staat uitvoering te geven aan de gunningsvoornemens voor de opdracht “Rijksoverheid Aanbesteding Datacenters 2016” (perceel 1 en 2). De rechter gebiedt de Staat binnen vier weken de door inschrijvers gehanteerde kortingspercentages te controleren aan de hand van vraag en antwoord 12 van de tweede Nota van Inlichtingen en vervolgens naar aanleiding van de bevindingen een nieuwe gunningsbeslissing te nemen. De rechter veroordeelt Scholten Awater en het Consortium voor wat betreft de door hen ingestelde vorderingen jegens de Staat in de kosten van de Staat.

Over ROAD2016

ROAD2016 is eerste aanbesteding die onder verantwoordelijkheid van de Categorie Datacenters uitgevoerd wordt. Er nemen 42 Rijksonderdelen deel aan deze aanbesteding.

Ergens in oktober wordt de uitslagen van het kort geding bekend gemaakt. Lees meer over de ROAD2016 contracten hier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!