Redactie - 26 september 2016

OpenStack komt precies op tijd

OpenStack komt precies op tijd image

OpenStack komt precies op tijd nu veel organisaties behoefte hebben aan het bouwen, in gebruik nemen en beheren van een cloudinfrastructuur op standaard hardware. “Suse is onderdeel van het ecosysteem dat OpenStack vormt en hiermee geven wij bedrijven de kans om veilig ervaring op te doen met dit platform”, zegt Alan Clark, director of Industry Initiatives, Emerging Standards and Open Source bij Suse. Tevens voorzitter van de OpenStack Foundation.

Clark was spreker tijdens de OpenStack Day Benelux 2016 in ’t Spant te Bussum. Het was het derde OpenStack-evenement en Ruud Harmsen (foto), CEO van Fairbanks, zei in zijn welkomstwoord dat het elk jaar meer belangstelling trekt. Wel rijp en groen door elkaar, zo bleek na de eerste serie keynotes. Deze lezingen gingen meteen de diepte in, terwijl na afloop iemand zich erover beklaagde dat niemand had uitgelegd wat OpenStack is.

Clark haalde aan dat elke onderneming bezig is met de ‘digital transformation’, dat internet vroeger statisch was en nu zeer dynamisch. Cloud computing is volgens hem het antwoord om een betaalbare, flexibele, in twee richtingen werkende infrastructuur te bouwen. En OpenStack is de relatief goedkope manier om dat platform gestalte te geven. Hij gaf aan dat over vijf jaar niemand het nog over ‘cloud’ heeft; dan gaat het alleen om de inrichting van de OpenStack-configuratie.

Data betaalmiddel

Mark Bregman, CTO van Netapp, ziet data als het economische ruilmiddel binnen de digitale economie, zoals geld dat is binnen de ‘werkelijke’ economie. “Het gaat niet om de opslag van gegevens”, zegt de CTO van het bedrijf dat groot is geworden met opslagapparatuur en –software. “Het gaat om de waarde van data. Wij beschermen en beheren de gegevens binnen de cloudinfrastructuren en on premises. Netapps focus is op data; en wij onderschrijven OpenStack volledig.” Hij ziet OpenStack als de ‘bevrijder van gegevens die opgeslagen liggen binnen datacenters’.

Ook Jan-Willem Lammers, Lead Solution Architect bij VMware, roem de kansen die OpenStack biedt. “Wij zijn een van de belangrijkste, stuwende krachten achter Open vSwitch.” Referend aan de virtuele switch voor op Linux gebaseerde hypervisors. Maar het gaat niet zozeer om de techniek, aldus Lammers. “Creëer een visie op cloudgebruik door met jouw klant, of met diens klanten, te praten. En begin dat niet met techniek, maar met de bedrijfsbehoeften.”

Beveiliging

Matt Foley, Hybrid IT Presales Director bij Hewlett Packard Enterprise (HPE), ziet eveneens open source als het toekomstmodel voor cloud computing. OpenStack is volgens hem inmiddels ‘mainstream’ geworden en wordt ondersteund door alle belangrijke hardware- en softwareleveranciers. “Onze klanten vragen om hulp bij het verplaatsen van tienduizenden onderbenutte applicaties naar een moderne, hybride infrastructuur. OpenStack helpt daarbij. Wij helpen onze klanten op elk niveau binnen de ‘cloud stack’. Belangrijk is om dit te zien als een reis; en dat het een veilige reis moet zijn. Beveiliging is een sleutelwoord.” Foley eindigde zijn lezing met de opmerking dat er nog veel te doen is alvorens er veilige, efficiënte en betaalbare hybride cloudinfrastructuren in gebruik zijn.

Niels Roetert, systems engineer Benelux bij Tintri, vindt de derde editie van OpenStack Day 2016 een succes. “De dag is goed georganiseerd, met prima sprekers en een groot aantal bezoekers. Wij als sponsor en standhouder hebben een hoop mensen kunnen spreken, variërend van OpenStack-gebruikers, mensen die overwegen om het te gaan gebruiken en mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in nieuwe technologie.” Binnen Tintri constateert Roetert een verschuiving bij potentiële klanten over welke hypervisors ze gebruiken. “Tot voor kort kwamen we voornamelijk VMware en Hyper-V tegen en tegenwoordig zien we meer en meer Red Hat Enterprise Virtualisation en KVM (OpenStack).”

“Een mooi initiatief van OSDB organisator Fairbanks”, noemt de Tintri systems engineer de aangekondigde OpenStack Sandbox waar mensen met OpenStack kunnen werken en hun eigen applicaties kunnen testen. Tintri heeft Fairbanks een VMstore ter beschikking gesteld om in deze Sandbox omgeving goede performance te kunnen leveren en inzichten per VM mogelijk te maken.

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!