Benelux moet uitgroeien tot digitale pionier

05-10-2016 | door: Redactie

Benelux moet uitgroeien tot digitale pionier

De drie Beneluxlanden willen één van de pioniers van de digitale wereld worden en een voorhoede vormen in de digitale eenheidsmarkt die de Europese Unie wil uitbouwen. Dat bleek maandag na afloop van een top van de regeringsleiders van België, Nederland en Luxemburg in Schengen.

De drie landen willen op verscheidene projecten samenwerken om een "digitale Benelux" uit te bouwen, zo staat in de gemeenschappelijke verklaring die na afloop van de jaarlijkse top is verspreid. Ze willen onder meer grensoverschrijdende projecten op vlak van innovatie ontwikkelen en doelgerichte promotie voeren voor de digitale sectoren van de Benelux in derde landen.

De Belgische premier Charles Michel, Luxemburgse premier Xavier Bettel en de Nederlandse premier Mark Rutte spraken tijdens de top niet alleen over de digitale Benelux, maar ook over de Brexit, Europese defensie en de migratiecrisis. "Ik denk echt dat de Benelux de voorhoede van het Europese project kan zijn. Wij spreken met één stem over dit project", zei de Belgische premier. Michel onderstreepte daarbij dat de Beneluxlanden voor het eerst een gemeenschappelijke missie naar het buitenland opzetten. Rutte, Bettel en Michel reizen voor het jaareinde naar Tunesië, waar ze met de plaatselijke autoriteiten gaan praten over migratie en veiligheid in Europa.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht