Redactie - 06 oktober 2016

Koning & Hartman, Schuuring, Hytera, 2Way en Eurofunk op lijstje aanbesteding C2000 onderhoud

Koning & Hartman, Schuuring, Hytera, 2Way en Eurofunk op lijstje aanbesteding C2000 onderhoud image

Koning & Hartman, Schuuring (Allinq Groep) en het huidige consortium, van Hytera, 2Way en Eurofunk dat het C2000-netwerk bouwt, zijn door het ministerie van Veiligheid en Justitiege selecteerd voor de aanbesteding van het onderhoud van C2000. In november 2016 wordt de voorlopige gunning bekendgemaakt. KPN doet niet mee. Dit meldt Verbinding.

De aanbesteding geldt over een periode van drie jaar nadat het netwerk is opgeleverd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie houdt de optie open om het contract te verlengen met een periode van maximaal zeven jaar.

CommVault

Hytera Mobilfunk GmbH is een Duitse aanbieder van oplossingen en producten voor professionele digitale mobiele communicatiesystemen. Van de hoge netwerkbeschikbaarheid, communicatiebetrouwbaarheid en applicatiegeschiktheid van de Hytera TETRA-radiosystemen profiteren al klanten in meer dan 40 landen. Hytera & AnylinQ tekenden onlangs een 10-jarig data management contract voor vernieuwing C2000 communicatiesysteem hulpdiensten.AnylinQ heeft voor Hytera een data management oplossing ontworpen waarmee alle data wordt veiliggesteld, de business continuïteit wordt geregeld én de data conform de vereiste bewaartermijnen wordt opgeslagen. De oplossing is gebaseerd op CommVault technologie. Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technieken zoals deduplicatie en digitale archivering om de enorme verwachte datavolumes efficiënt te verwerken. “Onze partner AnylinQ geeft goed advies en levert uitstekende support en beheer op CommVault omgevingen bij vele enterprise klanten. En AnylinQ gaat zorgen dat ook deze oplossing perfect geïmplementeerd wordt”, zegt Rens Koopman, Country Manager Benelux van Commvault. “Dit 10-jarig contract laat zien waarom wij trots zijn op AnylinQ als onze partner en op onze samenwerking.”

Over C2000

C2000 is een gesloten (privé) communicatienetwerk en bedoeld voor gebruik door de Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten. Aangewezen gebruikers van het systeem zijn De oorspronkelijke opdrachtgever voor het netwerk was het ministerie van Binnenlandse Zaken, tegenwoordig wordt het beheerd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Er zijn in het land zo'n 525 masten voor C2000 gebouwd, die onderling verbonden zijn.

C2000 is gebaseerd op de wereldwijde TETRA-standaard. Zoals GSM de standaard is voor mobiele telefonie voor het grote publiek, is TETRA de standaard voor mobiele communicatie voor de Openbare Orde en Veiligheidsdiensten. TETRA is de afkorting voor Terrestrial Trunked Radio. Het biedt een aantal extra faciliteiten voor de hulpverleningsinstanties en werkt op een andere frequentie dan GSM. Extra mogelijkheden ten opzichte van GSM zijn er bijvoorbeeld op het gebied van groepsgesprekken en directe communicatie tussen de mobielen, de zogenaamde DMO (Direct Mode Operation). In tegenstelling tot het vorige analoge systeem zijn gesprekken in C2000 niet meer met een scanner af te luisteren door derden. Communicatie op het C2000 netwerk is versleuteld. TETRA ondersteunt 32 Static Cipher Keys. In Nederland is gekozen voor een in eigen beheer ontwikkeld protocol, TEA2.

Formeel bestaat C2000 uit drie componenten: het T2000 (TETRA) netwerk voor de spraak- en datacommunicatie (in de spreektaal wordt met C2000 meestal het T2000-systeem bedoeld.); het P2000 (Paging) alarmeringsnetwerk op basis van het Flex-protocol, en de meldkamerbedieningen M2000. T2000 wordt door alle disciplines gebruikt, P2000 is met name bedoeld voor de brandweer en ambulancezorg, die met dit systeem 'opgepiept' kunnen worden. TETRA en Flex zijn volstrekt gescheiden. Voor T2000 zijn de frequentiebanden 380,000 MHz - 385,000 MHz (mobiel) en 390,000 MHz - 395,000 MHz (vast) in gebruik. P2000 maakt gebruik van de frequentie 169,650 MHz.

Problemen

Al vanaf het begin zijn er problemen geweest met het gebruik van C2000. Wanneer een brandweerman een gebouw ingaat, kan het contact met collega's buiten het gebouw wegvallen. Omdat dit levensbedreigend kan zijn, maken sommige brandweerkorpsen in dergelijke gevallen gebruik van analoge portofoons. Met het analoge systeem is er wel sprake van ruis, maar meestal is er ondanks die ruis wel contact mogelijk. Sommige brandweerkorpsen maken voor onderling contact tussen een bevelvoerder en de manschappen niet altijd gebruik van het C2000-netwerk, maar gebruiken de zogenaamde direct mode operation (DMO) van de portofoons. Hierbij communiceren de portofoons rechtstreeks met elkaar en niet met een zendmast. Andere korpsen maken wél gebruik van C2000 voor de onderlinge communicatie. Bij calamiteiten is er veel communicatiebehoefte waardoor het systeem overbelast raakt en de boodschappen niet of niet bij iedereen overkomen. Dit was bijvoorbeeld het geval tijdens de schietpartij op het strand van Hoek van Holland tijdens Sunset Grooves in 2009; de aanslag op Koninginnedag 2009; de crash van Turkish Airlines-vlucht 1951 en de Schipholbrand in 2005

Bron: Verbinding en Wikipedia

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!