Wouter Hoeffnagel - 06 oktober 2016

Yahoo: ‘Berichtgeving over scannen e-mailverkeer is misleidend’

Yahoo stelt dat de berichtgeving dat het bedrijf honderden miljoenen mailboxen van nietsvermoedende gebruikers heeft doorgelicht door inlichtingendiensten ‘misleidend’ is. Tegelijkertijd ontkent het bedrijf de beweringen echter niet.

Persbureau Reuters bracht op 4 oktober het nieuws naar buiten dat Yahoo met behulp van speciale software het e-mailverkeer van al haar klanten heeft gescand op een specifieke reeks letters. Dit zou het bedrijf in opdracht van de NSA of FBI hebben gedaan. Naar welke content hierbij werd gezocht is onduidelijk.

Felle kritiek
Yahoo ligt naar aanleiding van deze berichtgeving fors onder vuur. Zo wordt de zaak onderzocht door de Iers privacywaakhond, aangezien het hoofdkantoor van Yahoo in Ierland is gevestigd. Daarnaast heeft ook de American Civil Liberties Union, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor burgerrechten, kritiek geuit. De organisatie zegt diep teleurstellend te zijn indien blijkt dat Yahoo inderdaad heeft meegewerkt aan dergelijke spionage.

In een reactie aan Engadget laat Yahoo nu weten zowel streng als terughoudend te zijn rond verzoeken om informatie van gebruikers. Ook ontkent Yahoo e-mails van klanten te scannen op de manier die in de media wordt beschreven. Het bedrijf ontkent echter niet e-mails te onderscheppen en deze door te spelen aan de NSA of FBI.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!