Digitale transformatie is een kans voor Dell Technologies

13-10-2016 | door: Marco van der Hoeven
Deel dit artikel:

Digitale transformatie is een kans voor Dell Technologies

Door de spectaculaire overname van EMC is Dell een nog prominentere speler geworden op de ICT-markt. Deze overname komt in een tijd dat veel organisaties worstelen met vragen over de digitale transformatie, wat het voor hun bedrijf betekent en vooral, hoe ze er effectief vorm aan kunnen geven. Executive People sprak hierover met Jeannine Peek, Directeur van Dell Nederland.

“De digitale transformatie is voor ons een kans”, zegt Jeannine Peek, directeur van Dell Nederland. “Dat is het ook voor bedrijven die zelf niet in de ICT zitten. Ook al zien ze het zelf niet altijd zo. Sommigen beschouwen het als een noodzakelijk kwaad, maar kunnen er niet omheen. Het is iets, wat op je afkomt. Je kunt het niet tegenhouden.”

“Het komt doordatdewereld steeds digitaler wordt. Wanneer je als bedrijf kansen in de markt wilt pakken en mee wilt gaan in de vaart der volkeren, moet je ervoor zorgen dat de digitale infrastructuur op orde is. Die infrastructuur moet in staat zijn de veranderingen, die in de markt plaatsvinden, te absorberen.”

Flexibiliteit

“Er is niets vervelender dan wanneer iedereen het gevoel heeft dat je als ICT-afdeling op de rem stapt, terwijl je eigenlijk juist de voorvechter van innovatie zou moeten zijn. Het is dus belangrijk dat iedereen, vanuit de meer traditionele omgeving, nadenkt over de vraag hoe die omgeving meer flexibiliteit krijgt om de snelheid in de markt bij te houden. Anders gaan de mensen in je organisatie op een gegeven moment om je heen.”

Peek merkt dat bij CIO’s de vraag leeft, waar ze moeten beginnen. “Ze hebben nog vaak een traditionele omgeving staan die prima draait, dus er is geen probleem met het functioneren van de IT. Maar vervolgens gaat de business vragen stellen over vernieuwing, of over integratie van bedrijfsrapportages en zaken die niet samenwerken. Daar worstelen ze mee. Dan komen ze bij ons met de vraag hoe ze kunnen overgaan van de oude, naar de nieuwe situatie. De vragen zijn uiteraard per bedrijf anders, het varieert van relatief eenvoudige tot zeer complexe vraagstukken.”

Twee snelheden

Deze situatie sluit aan bij de theorie van Gartner over bimodal IT, door sommige marktpartijen ook wel Two Speed IT genoemd. “Wij noemen dat bij Dell ‘Future Ready’. Waar het in de kern om gaat is de vraag hoe je het aanpakt, wanneer je niet volledig het oude naar het nieuwe kunt brengen. In dat geval werkt het misschien beter om twee modellen naast elkaar te zetten. Dan is het echter wel zaak om te zorgen dat die twee modellen samenwerken. Doe je dat niet, loop je het gevaar weer twee eilanden te creëren.”

“Daarnaast is het belangrijk na te denken over de vraag hoe je de veranderingen van de markt in de organisatie gaat inbedden. Wanneer je oude, traditionele omgeving daar niet geschikt voor is, dan zal je toch na moeten denken over het bouwen van een nieuwe omgeving.”

Business

Dergelijke vraagstukken overstijgen het niveau van de IT-afdeling. Maar wie de gesprekspartner is verschilt per organisatie. “Soms zie je dat het een probleem is, dat gewoon bij de IT-afdeling wordt neergelegd met de opmerking ‘los het maar op’. Dan worstelt de IT met de vraag hoe al die wensen van de business goed kunnen worden geïmplementeerd.”

“Aan de andere kant zien we bedrijven die verder zijn in de digitale transformatie en er serieuzer mee bezig zijn. Hierbij zijn het de business owners zelf, die praten over het probleem. Dit is eigenlijk de beste situatie, want hoe meer je aan de voorkant van zo’n proces zit, hoe beter je in staat bent een op maat gesneden advies voor een organisatie te maken. Wanneer het blijft steken bij de inkoop, is het de vraag of je het echt goed kunt oplossen.”

Voorbeeld

Zelf heeft Dell ook met deze vraagstukken te maken. “Wij hebben te maken met traditionele systemen. We zijn bezig ervoor te zorgen dat onze eigen infrastructuur zo modern mogelijk is, want we willen natuurlijk wel het goede voorbeeld geven. Daarnaast doen we veel overnames, waarbij je te maken krijgt met het feit dat je twee infrastructuren op elkaar moet aansluiten. Daar moet je infrastructuur op berekend zijn. Dat is voor ons van cruciaal belang.”

Aan de andere kant biedt Delloplossingen voor bedrijven die zelf dedigitale transformatie doormaken. “Dit betekent dat wij onze producten en diensten daar zo goed mogelijkopaan willen sluiten. We geloven sterk, dat dit op een open en flexibele manier moet gebeuren, zodat je niet weer van de ene legacy oplossing in de andere legacy oplossing terecht komt. We houden dus van open standaarden en schaalbare oplossingen, die zoveel mogelijk samenwerken met de buitenwereld.”

Rol van de CIO

“Al deze ontwikkelingen maken volgens mij de rol van de CIO alleen maar leuker. Dat geldt wellicht niet voor iedere CIO, maar voor de meesten is het leuker om met de business ook daadwerkelijk over het opzetten van innovatieve projecten te praten. Die innovaties komen niet altijd vanuit de IT-afdeling. Vaak komen die ook van de mensen in het veld, dus marketeers of salesmensen. Zij hebben een probleem en dat gaan ze oplossen met innovaties. Dan kun je als IT- afdeling twee dingen doen. Je kunt je hakken in het zand zetten, of je kunt erover nadenken hoe je het gaat ondersteunen. Ik denk dat dit laatste uiteindelijk de enige manier is de digitale transformatie tot een succes te maken.”

Pilots

Nederland is volgens Peek bij uitstek een land waar dit goed werkt. “Wat leuk is aan Nederland, is dat wij een land zijn van ‘Early Adopters’. Als er ergens iets bedacht wordt, zijn ze in Amerika vaak het snelst, maar Nederland komt altijd snel in beweging. Je ziet dat ook in de enorme hoeveelheid tech startups die in Nederland opkomen. We hebben dan ook een prachtige infrastructuur om dit te ondersteunen.”

“Nederlanders vinden het leuk om dingen uit te proberen. Daarom zie je in Nederland vaak pilots voor wereldwijde concerns. Dat is ook wel logisch. Nederland is groot genoeg als markt om relevant te zijn, maar ook klein genoeg om risico te lopen. In dat opzicht is Nederland een leuk land om te opereren.” 

Door: Marco van der Hoeven 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

interviews