Decision makers zien open source als prioriteit voor digitale transformatie

14-10-2016 | door: Blog

Decision makers zien open source als prioriteit voor digitale transformatie

Uit een recent rapport van Forrester genaamd ‘Open Source Powers Enterprise Digital Transformation blijkt dat 41 procent van de beslissers binnen grote organisaties vindt - dat meer open source gebruiken - een hoge of kritische prioriteit heeft voor 2016. Dat klinkt misschien als een laag getal, maar voor de hogere regionen van organisaties is het wel degelijk een belangrijk keerpunt, namelijk dat open source steeds meer op de strategische roadmap staat.

Onder ontwikkelaars en bij business-afdelingen wordt open source al jaren gezien als het beste middel voor snelle, kostenefficiënte innovatie. Moderne IT-ontwikkelingen als hybride cloud, containers en microservices worden vrijwel allemaal gedreven door open source community’s. Open source is effectief de globale standaard voor enterprise-IT in branches als telecommunicatie, de maakindustrie en overheden. Het is echter lang niet altijd zichtbaar dat open source de onderliggende technologie is, door de brede inzet van cloud computing. De noodzaak voor digitale transformatie, ofwel het drastisch omgooien of uitbreiden van businessmodellen, begint nu ook bij het management de ogen te open. Met een strategische keuze voor open source, investeren ze in een toekomstgericht model voor snellere innovatie en het loskomen van propriëtaire software.

Meer innovatiekracht

Digitale transformatie is een breed begrip, maar er zijn zeker een aantal centrale elementen te benoemen. Ik zie bijvoorbeeld dat veel bedrijven bezig zijn met projecten om een private cloud op te bouwen, of componenten in hun infrastructuur willen opnemen om uit te kunnen wijken naar een public cloud. Dit soort flexibiliteit is vereist als je een IT-infrastructuur nodig hebt die snellere softwareontwikkeling en schaalbaarheid ondersteunt. Een dergelijke infrastructuur realiseer je met opensourceplatformen in een fractie van de tijd, dan wat traditionele softwareaanbieders daarvoor nodig hebben. Zij worden beperkt in hun innovatiekracht doordat ze zelfstandig verder ontwikkelen op hun bestaande oplossingen, zonder hulp van een community. Daarbij is een belangrijke doelstelling het beschermen van de eigen installed base. En natuurlijk voegen zij ook wel opensourcetechnologie toe aan hun aanbod, maar dat gebeurt vrijwel altijd in de context van hun eigen propriëtaire platformen en standaarden. Dat is een doodlopende weg.

Houd een open mind

Er is vrijwel geen enkele bedrijfstak te bedenken die geen dreiging voelt vanuit de nieuwe wereld. Hierdoor groeit de nood voor digitale transformatie en hoe bedrijven daar strategisch mee omgaan. Helaas kijken veel organisaties naar hun traditionele IT-leveranciers om hen daarbij te helpen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, omdat ze de meerderheid van hun IT-budget bij deze partijen besteden. Maar zijn deze in staat om dezelfde innovatiekracht te bieden als open source? Ik vrees van niet. Het is daarom sterk aan te raden dat zij zowel tijd als budget vrij maken om zich te verdiepen in open source technologie. Houd een open mind voor alles dat er gaande is, in plaats van je te laten leiden door de bestedingen uit het verleden. Doe je dat niet, dan loop je het gevaar veel ontwikkelingen in de markt mis te lopen, die de toekomst en het voorbestaan van de organisatie kunnen bepalen.

Dick Lans, country manager Red Hat Benelux

Terug naar nieuws overzicht