Redactie - 19 oktober 2016

Avnet gidst zijn partners door de security-wildernis

Onder de passende titel ‘IT Security in de wild’ vond tegen de achtergrond van imposante dieren als giraffen, olifanten en zebra’s eind september Avnets Security Event 2016 plaats. Safaripark Beekse Bergen, waarvan tijdens de afsluitende boottocht volop werd genoten, bleek als locatie een schot in de roos. En ook de keynote van oud-militair Jo Godderij was een hoogtepunt.

Met presentaties van zijn securityleveranciers Check Point, Cisco, RSA en Sophos zorgde IT-distributeur Avnet ook dit keer weer voor een doortimmerd programma. Paul Ducklin, Senior Security Advisor bij Sophos verzorgde een boeiende presentatie over Ransomware, gevolgd door een niet minder onderhoudende demo over Password Resets van Francesco Moreno, Senior Security Pre-sales bij RSA. De bijdragen van Cisco, over Intelligence Driven Security, en Check Point, over Software Defined Protection, mochten er ook zijn. Maar hoogtepunt van de middag was toch wel de keynote van oud-militair Jo Godderij, onder meer voormalig Directeur Generaal NATO HQ en Luitenant Generaal Vlieger van de Koninklijke Luchtmacht b.d.

Godderij hield een aansprekend verhaal over cybersecurity in een complexe samenleving, waarin hij op zoek ging naar de overeenkomsten tussen cybersecurity aan de ene en de militaire wereld aan de andere kant. “Als je op militair gebied je verdediging inricht, dan breng je allereerst de sterke en zwakke punten van je tegenstander in kaart”, houdt hij zijn betoog voor. “Daarnaast bepaal je de zaken die je zelf per se moet afgrendelen en de middelen die je daarvoor nodig hebt. Op gebied van cybersecurity geldt dat precies zo. Je stelt allereerst vast welke data van cruciaal belang zijn voor je organisatie. Daaromheen bouw je een infrastructuur en een plan om die data te verdedigen. Vervolgens ga je dat plan net als in de militaire wereld herhaald oefenen en evalueren. En omdat de wereld voortdurend verandert, moet je dat constant blijven doen. Je moet de juiste mensen daarvoor opleiden en zorgen dat je over de beste uitrusting beschikt. Dat is een zeer complexe wereld en laat je steken vallen, dan word je gehackt en loop je schade op.”

Focus

Het sleutelwoord van Max Tschabuschnig, die het event opent, is ‘focus’. Tschabuschnig  is in Europa verantwoordelijk voor Avnets security-, netwerk- en mobility-business. Hij memoreert dat Avnet zich heeft ontwikkeld tot een IT-distributeur die samen met zijn leveranciers en partners zich focust op het leveren van solutions. Daarvoor heeft het sinds juli dit jaar wereldwijd vijf business units ingericht die achtereenvolgens gespecialiseerd zijn in oplossingen op gebied van: (1) datacenters, (2) cloud, (3) security & enterprise networking, (4) data analytics, cognitive computing & IOT (Internet of Things) en (5) mobility. Hij wijst erop dat elk van deze terreinen zijn eigen dynamiek heeft. Zo gaan de ontwikkelingen in de securitymarkt een stuk sneller dan die in het datacenter. Met de inrichting van de genoemde business units kan Avnet daarin nu flexibel meebewegen.

Inhakend op het recente nieuws dat grote bedrijven als Intel en HP hun activiteiten op gebied van security hebben afgestoten, wijst hij erop dat het in de securitymarkt niet zozeer gaat om hoe groot je bent, maar om hoe goed je in staat bent een zorgvuldig samengesteld en gebalanceerd aanbod van oplossingen in de markt te zetten. Je moet je heel goed focussen op specifieke segmenten en op de specifieke behoeften van de klant. Met die focus in mind houdt Avnet zijn security-aanbod daarom bewust beperkt tot dat van dat van een selectief gezelschap leveranciers.

Doel

“Doel van dit event was onze partners uit te leggen waarom we nu nog sneller gaan opereren op gebied van security”, zegt Tschabuschnig desgevraagd na afloop. “Wij zien nu dat hetgeen we de laatste twee jaar op consistente wijze Europees in gang hebben gezet, met focus op het kunnen leveren van solutions en meer investeringen in services, zijn vruchten begint af te werpen. De securitymarkt biedt grote kansen. Maar succes behaal je nooit zonder goede samenwerking. Het kiezen van de juiste fabrikanten en de juiste channel partners is daarbij essentieel. Daarvoor moet je zo nu en dan bij elkaar komen om elkaar beter te begrijpen. De grootste uitdaging voor ons is onze partners te voorzien van een goede ROI, want je kunt security niet op een serieuze manier aanpakken zonder serieuze investeringen in technische resources. Wij hebben zelf flink geïnvesteerd in onderzoek naar de omgevingen en behoeften van eindgebruikers. We denken dat het voor onze partners belangrijk is om voor het leveren van de juiste oplossingen de juiste partijen te vinden om mee samen te werken. Avnet vervult daarin een gidsende rol.”

Door: Dick Schievels

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!