Wouter Hoeffnagel - 20 oktober 2016

T-Mobile rolt IoT-netwerk op basis van NarrowBand-IoT uit

T-Mobile Nederland activeert zijn Internet-of-Things-netwerk. Dit is wereldwijd de eerste grootschalige uitrol van een IoT-netwerk op basis van NarrowBand-IoT (NB-IoT). NB-IoT wordt gezien als de internationale standaard voor IoT-netwerken waarmee ‘things’ heel efficiënt kunnen communiceren. Hierdoor kan bijvoorbeeld een sensor op een batterij jarenlang informatie doorgeven, ook op lastig te bereiken plaatsen.

Het NB-IoT-netwerk is op korte termijn beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en de omgeving Schiphol. Komende maand volgen meer locaties en in de loop van 2017 wordt het netwerk landelijk uitgerold. T-Mobile gaat samen met klanten en partners de komende periode verder ontdekken wat IoT voor hen kan betekenen, waarbij interessante toepassingen direct op het nieuwe netwerk getest kunnen worden. Itho Daalderop, Dual Inventive en Smartsensors behoren tot de eerste groep bedrijven die hun IoT-toepassing met NB-IoT gaan testen.

Voor iedereen toegankelijk
“IoT moet voor iedereen toegankelijk worden. Dat is ons uitgangspunt”, zegt Michiel Huisken, bij T-Mobile Nederland verantwoordelijk voor IoT. “De markt is op het punt gekomen dat ‘praten over technologie’ verschuift naar ‘daadwerkelijk stappen zetten’. Wij zijn trots dat T-Mobile de eerste partij is waarmee klanten daadwerkelijk kunnen gaan testen op een NB-IoT-netwerk. Er zijn veel partijen die daarop hebben gewacht, want als IoT jouw business is, dan is dit de standaard waarop je wilt bouwen.”

NB-IoT is een zogenaamde Low Power Wide Area-techniek die op een efficiënte wijze sensoren met het internet verbindt. De kosten van de hardware en het stroomverbruik zijn laag, terwijl de kracht van het signaal tot tien keer zo sterk is als dat van GSM. Hierdoor is de techniek vrijwel overal en langdurig inzetbaar. In juni van dit jaar is NB-IoT door de 3GPP goedgekeurd als de standaard voor IoT op mobiele netwerken. Deze standaard is tot stand gekomen in samenwerking met twintig leidende partijen die wereldwijd actief zijn, waaronder Deutsche Telekom en Huawei. Hierdoor zal NB-IoT naar verwachting in snel tempo wereldwijd worden uitgerold.

Gelicenseerd frequentiespectrum
Richard Marijs, Technology-strateeg bij T-Mobile Nederland: “T-Mobile heeft zeer bewust gekozen voor NB-IoT omdat deze techniek gebruik maakt van ons eigen, gelicenseerd frequentiespectrum. Daardoor is er bijvoorbeeld geen sprake van interferentie met andere signalen. Daarnaast kan NB-IoT relatief eenvoudig geactiveerd worden op ons bestaande netwerk, door gebruik te maken van de 900MHz band die ook voor 4G wordt gebruikt. Zo kunnen we in een korte tijd NB-IoT landelijk actief hebben.”

Huisken besluit: “Vanaf dit moment krijgt Nederland het eerste moderne, schaalbare en vooral ook toekomstvaste IoT-netwerk. En als T-Mobile willen we niet alleen het netwerk leveren. We willen waarde creëren voor alle betrokkenen en zijn daarom met veel marktpartijen in gesprek. Door samen met deze partijen kennis en ideeën te bundelen én de benodigde schaalgrootte te realiseren, verwachten we dat op korte termijn veel IoT-toepassingen realiteit zullen worden.”

Testen met NB-IoT
Iedereen met concrete plannen die wil testen op het eerste NB-IoT-netwerk van Nederland, kan zich vanaf 20 oktober via http://iot.t-mobile.nl/ aanmelden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!