VMware Cloud op AWS is een fully managed VMware SDDC stack

20-10-2016 | door: Blogger

VMware Cloud op AWS is een fully managed VMware SDDC stack

Het meest bijzondere samenwerkingsverband dat een week voor WMware 2016 in Barcelona is aangekondigd, is zonder twijfel het partnerschap tussen VMware en Amazon, wat tot gevolg heeft tot gehad dat VMware Cloud op AWS (VMC) is aangekondigd. VMC is een volledig beheerde service en levert een standaard Software Defined Data Center stack met daarin VMware vSphere, VSAN en NSX op bare metal hardware binnen de Amazon datacenters.

Amazon levert en beheert de onderliggende fysieke infrastructuur en VMware beheert het gehele SDDC stack voor de klanten en gebruikers. VMware zorgt voor patch management, upgrades, onderhoud enz. Virtuele machines kunnen gewoon draaien zoals dat gebeurt in lokale datacenters. VMC biedt een vCenter Server aan, zodat deze kan worden gekoppeld aan een on-premises vCenter Server met behulp van de standaard Enhanced Linked Mode.

jeffrey-kusters-vmware-aws-1.png

Cloud Foundation
Alle applicaties binnen VMC, zijn standaard VMware producten. The Cloud Foundation architectuur, die in Las Vegas werd aangekondigd tijdens VMworld US 2016, vormt de basis van VMC. De eenvoud die dit oplevert, is misschien wel het beste voordeel: gebruik maken van de voordelen van AWS en gewoon een vMotion doen van lokale virtuele machines naar AWS datacenters. De SDDC stack in VMC kan worden worden aangevuld door het plaatsen van extra cloud-koppelingen en cloud management oplossingen, zoals vRealize Automation en vRealize Operations Management. VMC combineert het beste van de private cloud producten van VMware met de enorme schaalbaarheid en flexibiliteit van AWS.

jeffrey-kusters-vmware-aws-2.png

Integratie met native AWS services
VMC kan een opstap zijn voor de bouw van een hybrid cloud-omgeving door gebruik te maken van native AWS services. Alle native AWS services kunnen namelijk worden gebruikt en geïntegreerd met VMC. Omdat traditionele vSphere workloads nu kunnen draaien in de AWS datacenters, is het grote voordeel dat er een lage latency verbinding is met alle AWS services.

jeffrey-kusters-vmware-aws-3.png

Elastic DRS en Auto-remediation
Naast het leveren van een standaard VMware SDDC stack, heeft VMC een aantal unieke features om zo volledig gebruik te maken van de schaalbaarheid, flexibiliteit en de elasticiteit van AWS.

Eén van deze features is elastic DRS. Elastic DRS schaalt automatisch een DRS cluster en voegt hosts toe, of verwijdert ze, als dat nodig is. Als Elastic DRS wordt geconfigureerd op een DRS cluster, dan zal een nieuwe host worden toegevoegd aan het cluster en de 'traditionele' DRS begint met rebalancing van het cluster. Dit voorkomt de complexiteit van capaciteitsmanagement. 

Een tweede feature van AWS is Auto-Remediation. Als een host uitvalt, dan zal VMware High Availability de virtuele machines op de resterende hosts in het cluster gaan starten en een nieuwe host zal worden toegevoegd aan het cluster. Zelfs als de host maar deels defect is, zal Auto-Remediation de workloads van de ESXi host door middel van vMotioning weg migreren en vervangen door een volledig functionele en nieuw geïnstalleerde host. Je betaalt enkel voor het aantal aangeschafte ESXi hosts en VMware garandeert volledig functionele en up-to-date ESXi hosts binnen dat aantal, zodat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over je cluster.

jeffrey-kusters-vmware-aws-4.png

Beschikbaarheid
VMware Cloud op AWS is momenteel in Tech Preview. Een customer bèta-programma zal in Q1 2017 starten en verwacht wordt dat het product wordt gereleased in het midden van 2017.

Door: Jeffrey Kusters, Team Lead Hybrid Cloud bij ITQ (vExpert)

Terug naar nieuws overzicht
Cloud