Redactie - 21 oktober 2016

Aandeel van vrouwen in computerwetenschappen en IT daalt

Ondanks een scala aan initiatieven en heel veel goede voornemens van grote bedrijven, neemt het aandeel van vrouwen in computerwetenschappen en IT niet toe, integendeel. Het percentage van vrouwen in computerjobs zou de volgende jaren dalen van 24 naar 20 procent.

Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door Accenture en Girls Who Code. Hoewel veel bedrijven programma's op poten zetten om meer vrouwen aan te trekken voor technische en ingenieursvacatures, is de kloof tussen mannen en vrouwen in de sector net aan het groeien, zegt het rapport. En de schuld daarvoor ligt niet zozeer bij HR, maar bij het onderwijs. Er zijn gewoon niet genoeg kandidaten.

Weinig interesse
De Amerikaanse studie ondervroeg 8.000 respondenten in de sector en kwam tot de conclusie dat meisjes vaak hun interesse in een carrière in tech verliezen rond het late middelbaar of aan de universiteit. Het percentage studentes in computerwetenschappen aan de Amerikaanse universiteiten is gedaald van 37 procent in 1984 naar 18 procent nu. Volgens de onderzoekers is het duidelijk niet genoeg om computerwetenschappen gewoon te promoten als een carrière, omdat dat weinig rekening houdt met de interesses van jonge mensen zelf.

Ze stellen een nieuwe oplossing voor en suggereren dat computerskills naar meer verschillende richtingen worden gebracht. Dit als alternatief voor de vele pogingen om meisjes richting computerwetenschappen te duwen. Zo zouden cursussen computerwetenschap kunnen gegeven worden in de richtingen biologie en fysica, die nu een groter aantal vrouwelijke studenten bevatten. Dat zou het aandeel van vrouwen in computing tegen 2025 moeten doen stijgen van 24 procent naar 39 procent.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!