Witold Kepinski - 24 oktober 2016

VMware in Nederland aan kop in server virtualisatie

Ruim drie kwart van alle bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers maakt gebruik van servervirtualisatie. De meest gebruikte oplossing voor servervirtualisatie is VMware (72,6%), daarna volgt Microsoft met 19 procent. Op de derde plek staat Citrix met ruim 7 procent. In het afgelopen jaar is het aandeel van Microsoft met circa 5 procent gestegen en dat van Citrix ongeveer gelijk gebleven. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van circa 3.500 gesprekken die zijn gevoerd met IT-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers over de gebruikte infrastructuur.

Servervirtualisatie stabiel

De verschillen tussen de onderscheiden marktsegmenten zijn relatief beperkt. Citrix kent haar sterkste positie in het publieke domein, terwijl Microsoft juist bij medium sized businesses het grootste aandeel heeft. Binnen de non-profitsector wordt het meest gebruikgemaakt van software voor servervirtualisatie namelijk bijna negen op de tien bedrijven. In de transportsector ligt het gebruik het laagst. Hier geeft drie op de vijf locaties aan servervirtualisatie toe te passen.

Desktopvirtualisatie stijgend

Het gebruik van virtuele desktops lijkt nu snel aan populariteit te winnen. In 2013 gaf een kleine 10 procent aan te beschikken over oplossingen voor desktopvirtualisatie. Nu is dat gestegen naar bijna een kwart van de locaties. In een aantal segmenten is het gebruik verdubbeld of verdrievoudigt. De snelste stijgers zijn overheidsinstellingen en het onderwijs. Zo is er een sterke stijging te zien in het gebruik van virtuele desktops onder Nederlandse gemeenten.

Ook segmentatie naar werknemersklassen laat over de gehele linie een duidelijke toename zien in het gebruik van virtuele desktops. De penetratie ligt het hoogst bij grotere organisaties. Zo ligt de penetratie van het gebruik van virtuele desktops bij bedrijven met 200 tot 500 werknemers op ruim 30 procent (terwijl dit in 2014 nog ongeveer 20 procent was), bij 500 tot 1.000 op ongeveer 40 procent en bij 1.000+ organisaties op ruim 30 procent. Bij locaties met 50 tot 100 werknemers ligt het gebruik vooralsnog het laagst namelijk op 16,2 procent. In het resterende segment, 100-200 medewerkers, ligt het gebruik op 21,8 procent.

Waar bij servervirtualisatie VMware de meest voorkomende oplossing is, is dat bij desktopvirtualisatie de software van Citrix. Ruim zes op de tien oplossingen betreft een Citrix-toepassing. Bij locaties van multinationals kent Citrix, met bijna 65 procent, haar sterkste installed base-aandeel. VMware wordt met 33 procent relatief veel gebruikt bij instellingen uit de publieke sector. Atos, overall de nummer drie, komt met ruim 18 procent uitsluitend bij multinationals voor. Microsoft wordt met ruim 17 procent bovengemiddeld ingezet binnen medium sized businesses.

Overall virtualisatieoplossingen

Over de algehele linie is een stijgende lijn te zien over de drie virtualisatieoplossingen. Ruim een derde (37%) van de locaties geeft aan gebruikt te maken van applicatie virtualisatieoplossingen zoals Citrix XenApp en Microsoft App-V. Het gebruik van virtuele desktops wordt door bijna een kwart van de locaties gebruikt. Binnen servervirtualisatie is het grootste aandeel te zien. Ruim 77 procent geeft aan oplossingen te gebruiken zoals VMware EXSXi of Microsoft Hyper-V.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!