Apple iPhone verkoop daalt
26-10-2016 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Apple iPhone verkoop daalt

Apple heeft in het afgelopen boekjaar, dat eind september werd afgesloten, minder iPhones verkocht dan het jaar voordien. Het is voor het eerst sinds de introductie van de smartphone in 2007 dat de jaarverkoop ervan afneemt.

Voor analisten komt de afname niet als een verrassing. Zij rekenden al op een terugval voor het paradepaardje van Apple, waarvan de 6S-versie van vorig jaar qua populariteit niet kon tippen aan zijn voorganger.

In de voorgaande twee kwartalen was die neergang al zichtbaar, en de introductie van de iPhone 7 in september kwam te laat om het tij nog te kunnen keren.

In het vierde kwartaal verkocht Apple 45,5 miljoen telefoons. Dat waren er opnieuw minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wel meer dan analisten hadden verwacht. Ook de omzetprognose van Apple voor het lopende kwartaal, waarin de belangrijke feestdagenperiode valt, is hoger dan verwacht.

Minder winst

In navolging van de iPhone-verkoop is ook de omzet van Apple afgelopen jaar gedaald. Dat was in vijftien jaar tijd niet meer gebeurd. De totale opbrengsten daalden met 8 procent tot ruim 215 miljard dollar (178 miljard euro). Het vierde kwartaal van het jaar was het derde op rij waarin de omzet op jaarbasis afnam. De nettowinst bedroeg over het gehele boekjaar 45,7 miljard dollar. Dat is 14 procent minder dan een jaar eerder.

Apple denkt dat het ergste inmiddels achter de rug is. Geholpen door een sterke vraag naar de iPhone 7 verwacht het technologieconcern dat de omzet in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar weer toeneemt, tot een bedrag tussen de 76 en 78 miljard dollar.

Topman Tim Cook (foto) kijkt, ondanks de daling van omzet en winst, terug op een "zeer succesvol financieel jaar 2016". Hij verwijst onder meer naar de enthousiaste ontvangst van de iPhone 7 en het nieuwste Apple-horloge.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Mobility