Ansible 2.2 levert nieuwe automatiseringsmogelijkheden voor containers, netwerken en cloud-diensten
03-11-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Ansible 2.2 levert nieuwe automatiseringsmogelijkheden voor containers, netwerken en cloud-diensten

Leverancier van opensourceoplossingen Red Hat kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Ansible 2.2, de nieuwste versie van het agentless open source IT automation framework. Ansible 2.2 biedt prestatieverbeteringen, uitgebreide container- en Windows-automatiseringsmogelijkheden, een aantal nieuwe modules, waaronder voor netwerken, cloud provider-platformen en uitgebreide vault-ondersteuning.

Het upstream Ansible-project is één van de populairste opensourceautomatiseringsprojecten op GitHub met een actieve en zeer betrokken community. Een breed scala aan organisaties, waaronder Fortune 100-bedrijven, gebruik Ansible automatisering om grote en complexe private cloud-omgevingen te beheren. Met Ansible kunnen ontwikkelaars en IT operations-teams sneller en gemakkelijker IT-toepassingen en -omgevingen implementeren. Daarbij kunnen ze de barrières tussen IT- teams verwijderen, doordat routinematige activiteiten waaronder netwerkconfiguratie, cloud-implementaties en de creatie van ontwikkelomgevingen geautomatiseerd worden.

Ansible 2.2 houdt het upstream-momentum voor Ansible vast met de introductie van een aantal nieuwe functies, waaronder:

Containers
Met de nieuwe docker-netwerkfunctionaliteit kunnen gebruikers docker-machine-omgevingen beheren en tegelijkertijd hun netwerklagen automatiseren. In combinatie met het Ansible container-project, kunnen gebruikers nu meer aspecten van hun containerontwikkeling en implementatiepijpleidingen controleren, inclusief hoe containers via een netwerk communiceren.

Netwerken
Het aantal netwerkmodules dat in Ansible wordt ondersteund, is gegroeid, doordat meer gebruikers netwerkautomatisering als prioriteit zijn gaan zien. Sinds de release van Ansible 2.1 in mei 2016 is het aantal door Ansible ondersteunde netwerkplatformen gegroeid van tien naar twintig, en het totale aantal in Ansible beschikbare netwerkmodules is meer dan verdubbeld. Deze netwerkmodules omvatten nu meer dan 20 procent van het totale aantal in Ansible beschikbare modules, evenals tal van bijdragen van zowel de Ansible-community als van netwerkpartners.

Ansible 2.2 breidt de netwerkondersteuning uit met:

  • Aanvullende ondersteuning voor netwerkapparaten van meerdere leveranciers, waaronder Cisco (ASA), Dell, F5 Networks, Nokia SR-OS, Pluribus Networks (Open Netvisor) en VyOS.
  • Uitgebreide en verbeterde Cisco NX-OS-ondersteuning biedt modules die ontworpen zijn om het voor klanten gemakkelijker maken om met automatisering Virtual Extensible LAN (VxLAN) programmeerbare datacenter fabrics te operationaliseren.

Cloud diensten
Ansible 2.2 brengt prestatieverbeteringen voor cloud diensten, op het Windows Azure-platform en VMware-cloud infrastructuren. Verder is er nieuwe functionaliteit voor cloud providers toegevoegd, waaronder: Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform en OpenStack providers. Ansible 2.2 bevat nieuwe VMware virtual machine-beheermodules en ondersteunt nieuwe AWS-mogelijkheden, waaronder Amazon Elastic System File (EFS), Amazon Redshift en AWS Lambda.

Andere verbeteringen in de Ansible 2,2 release zijn Ansible Roles, en het op zichzelf staande, portable en herbruikbare Ansible Playbook-formaat. Beide zijn bijgewerkt om te zorgen voor meer flexibiliteit voor de gebruiker. Toekomstige Ansible ontwikkel-roadmaps zijn beschikbaar in het Ansible community GitHub-project en opengesteld voor commentaar.

Momentum en toewijding
Tim Cramer, engineering director van Ansible bij Red Hat: “We zijn verheugd om de resultaten van onze investeringen in het Ansible Core-ontwikkelteam te zien, evenals het doorlopende momentum van onze module-ontwikkeling. De netwerkgroei in Ansible is spannend, en bestaat nu uit meer dan twintig procent van al onze modules. We zijn blij met dit momentum en de toewijding om opensourceautomatiseringsoplossingen te bouwen voor een breed scala aan klanten.”

Mary Johnston Turner, Research Vice President, Enterprise System Management Software van IDC: “Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar op open source gebaseerde beheer- en automatiseringsoplossingen. Deze nieuwste release van Ansible biedt de updates en de Docker-functionaliteit die ontwikkelteams kunnen gebruiken om meerdere cloud-platformmogelijkheden te integreren en hun workloads te diversifiëren. De groei van het aantal netwerkmodules toont ook de toewijding van Ansible om nieuwe netwerkfunctionaliteiten voor automatisering aan gebruikers beschikbaar te stellen.”

Terug naar nieuws overzicht